fallback

Дилма Русеф обвини богатите страни, че спъват световния икономически растеж

Бразилският президент посочи по време на визитата си в Белия дом, че политиците в развитите страни са пристрастени към близките до нулата лихвени проценти

17:32 | 10.04.12 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Президентът на Бразилия Дилма Русеф. Снимка: Ройтерс

Президентът на Бразилия Дилма Русеф призова САЩ да инвестират повече в най-голямата латиноамериканска икономика, но предупреди американския си колега Барак Обама, че монетарната политика на западните страни вреди на глобалния икономически растеж, съобщава Bloomberg.

Русеф заяви, че тя е притеснена от „експанзионистичната“ монетарна политика, която „води до обезценяване на валутите на развитите страни и пречи на растежа“ на по-динамичните, развиващи се пазари.

Тя подчертава, че в опитите си да понижават бюджетни дефицити и да стимулират растежа, политиците в развитите страни са се пристрастили към близките до нулата лихвени проценти.

Подобни политики създават „монетарно цунами“, което вреди на Бразилия. „То е причина за поскъпването на реала и спада на местния износ“, казва тя.

Обама посреща Русеф за първи път откакто тя пое президентския пост пред 15 месеца. Той изтъкна, че търговията и инвестициите между двете страни са на „рекордни нива“.

Американският президент подчерта, че САЩ са отворили в южноамериканската страна две нови консулства и че времето за издаване на американски визи за бразилски граждани е чувствително понижено.

Въпреки това Русеф заяви, че би искала да види повече американски компании, които да инвестират в Бразилия. Тя даде за пример новооткритите нефтени находища край бразилските брегове, които определи като „изключителна възможност“ за разширяване на двустранните бизнес отношения. Преките инвестиции на бразилски компании в САЩ достигат едва 40% от инвестициите на САЩ в Бразилия, посочи Русеф.

Тя е изразила и опасения за търговския баланс  между двете страни. От 6,7 млрд. долара излишък през 2007 г., през 2011 г. Бразилия отчита 8,2 млрд. долара дефицит в търговията си със САЩ. Бразилия е единствената страна от групата БРИКС, включваща още Русия, Индия, Китай и Южна Африка, чийто търговски баланс спрямо най-голямата световна икономика е отрицателен.

Като причини анализаторите определят поскъпването на реала и нарасналото потребление на вносни стоки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:32 | 02.09.22 г.
fallback