fallback

Гърция получи първия транш от втория спасителен пакет

Анализ на ЕС, МВФ и ЕЦБ, обаче показва, че съотношението дълг/БВП през 2020 г. може да се окаже 145,5% вместо планираните 116,5%

15:54 | 20.03.12 г. 4
Автор - снимка
Редактор

Гърция е получила първия транш на стойност 7,5 млрд. евро от новия спасителен финансов пакет на Европейския съюз и Международния валутен фонд, като голяма част от него ще бъде използвана за плащания по гръцки държавни облигации, притежавани от централните банки в еврозоната, заявиха гръцки правителствени представители, цитирани от Ройтерс.

През миналата седмица МВФ и държавите-членки на еврозоната одобриха новата кредитна програма за Гърция в размер на 130 млрд. евро, която трябва да поддържа финансите на силно задлъжнялата балканска държава до края на 2014 г. Очаква се по-късно днес гръцкият парламент да ратифицира втория спасителен пакет.

„Получихме 5,9 млрд. евро от еврозоната и 1,6 млрд. евро от МВФ“, каза представител на гръцкото министерство на финансите.

Той добави, че станата ще използва средствата, за да плати 4,66 млрд. евро на Европейската централна банка и други централни банки на страни от еврозоната по 3-годишни облигации, чийто падеж е днес. Около 200 млн. евро ще покрият лихвите по същите облигации, а останалата част от сумата ще отиде за покриване на бюджетни нужди, обясни източникът.

Говорител на правителството пък обяви, че Атина ще номинира нов министър на финансите на мястото на оттеглилия се Евангелос Венизелос днес или утре. Венизелос освободи поста вчера, след като в неделя спечели лидерското място в лявата партия ПАСОК и ще я води в изборите, които се очаква да бъдат насрочени за началото на май.

Анализ на дълговия проблем на страната, подготвен от нейните кредитори от ЕС, МВФ и ЕЦБ, обаче показва, че Гърция може да не успее да се справи с планираното понижение на дълга си и предупреждава за „значителни рискове“ пред поставената цел – понижаване на съотношението на дълга към брутния вътрешен продукт на страната до 116,5% до 2020 г., съобщи AP.

“Властите може да не успеят да осъществят реформите в планираното темпо“, се посочва в анализа. В този случай дългът през 2020 г. ще достига 145,5% от БВП.

През последните дни дойдоха предупреждения и от МВФ, че Гърция може да не успее да намали дълговото си бреме заради забавяне на реформите и по-дълбоката от очакваното рецесия.

Според професора от Атинския университет Янис Варуфакис, цитиран от РИА Новости, анализът на МВФ е „димна завеса“, която цели да оправдае неуспеха на кредитната програма, осигурена чрез понижаване на разходите в Гърция.

„Дълбокият недостиг на ликвидност и спадът на вътрешното търсенето гарантират, че осъществяваното съкращаване на разходите ще доведе до намаляване на приходите от данъци, още по-бавен икономически ръст и устойчив бюджетен дефицит“, пише Варуфакис в своя блог.

Той добавя, че международните кредитори се притесняват, че ще им се наложи да отпишат гръцки дълг, както вече това се случи с огромното мнозинство от гръцките частни кредитори.

Същевременно днес Гърция емитира 3-месечни съкровищни бонове на обща стойност 1,3 млрд. евро, съобщиха от Агенцията за управление на държавния дълг, цитирани от ИТАР-ТАСС.

Доходността по ценните книжа се понижи до 4,25% годишно спрямо 4,61% на последния аукцион за бонове с аналогичен срок на погасяване, проведен през февруари. Презаписването достигна 2,7 пъти.

Това е първата емисия гръцки съкровищни бонове, реализирана след безпрецедентното по своя мащаб преструктуриране на дълга на страната към частните инвеститори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:43 | 14.09.22 г.
fallback