fallback

Еквадор ще изпълни съдебното решение срещу Chevron

Страната отхвърли заповед на арбитражния съд в Хага, ще направи всичко възможно да си прибере глобата

22:16 | 20.02.12 г. 5

Еквадор отхвърли нареждането на арбитражната комисия към съда в Хага да замрази изпълнението на съдебното решение за глобата в размер на 18 млрд. долара, която Chevron трябва да плати на страната заради замърсяване на околната среда в областта на река Амазонка, съобщи Ройтерс.

Година след повратното решение на съдебните власти в Еквадор комисия на арбитражния съд издаде заповед, според която Кито трябва да спре изпълнението на съдебното решение. Страната обаче няма да се съобрази с разпореждането, гласи официално съобщение.

“Едно просто арбитражно решение не може да принуди съдиите да нарушават човешките права на нашите граждани”, пише в официалното изявление. Според съдебните власти в Еквадор съобразяването с арбитражната заповед е противоконституционна и ще доведе до нарушаване на международните конвенции за защита на човешките права.

“Възнамеряваме да направим всичко по силите ни, за да гарантираме, че мениджърският екип на Chevron ще изпълни законовите задължения на компанията и ще плати пълния размер на наложената глоба”, коментира още Пабло Фахардо, водещ адвокат на ищците.

Проблемът в Еквадор всъщност е “наследен” от Chevron, след като компанията придоби Texaco през 2001 г. Делото срещу Texaco за замърсяването е било заведено още през 1993 г. в Ню Йорк, а по-късно е преместено в Лаго Агрио в Еквадор.

От Chevron обаче отричат обвиненията и твърдят, че Texaco не са замърсили джунглата, напротив – даже чинно са си почистили всички ями.

Компанията дори обвини съда в Лаго Агрио в измама. “Международният арбитражен съд няма да допусне нито един съд в света, който уважава върховенството на закона, да признае това нелегитимно решение”, коментира за Ройтерс говорителят на гиганта Джеймс Крейг.

Случаят се следи внимателно от цялата петролна индустрия, тъй като е прецедент за мултинационална компания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:46 | 12.09.22 г.
fallback