fallback

Търсенето на енергия и храна попадат в центъра на дискусиите в Давос

Демографските промени в Африка и Азия изискват мерки, смятат участници в срещата на Световния икономически форум

13:49 | 26.01.12 г.
Автор - снимка
Създател

Очакваното силно нарастване на търсенето на енергия и на храна, наред с демографския растеж ще принудят правителствата в Африка и Азия да вземат мерки за ограничения или да проявят изобретателност, твърдят участници в 42-ото издание на Световния икономически форум, което бе открито вчера.

Икономическата криза в еврозоната е завладяла съзнанието на бизнесмените и политиците, събрали се тази година в швейцарския зимен курорт, но и залогът с изхранването и осигуряването на енергия за нарастващото население на планетата тревожи умовете на поканените на форума, информира АФП.

Политици и икономисти са на мнение, че е дошло време да се направи радикално нова оценка на ситуация след ядрената катастрофа във Фукушима през март 2011 година и напрежението в отношенията с Иран и Нигерия, които пораждат опасения за проблеми с доставките на петрол.

Етиопският премиер Мелес Зенауи, чиято страна ще трябва да се справи със скок от 73 процента на броя на населението до 2050 година, посочи, че следването на примера на развитите промишлени страни не е вариант.

"Африка няма друга опция, освен да следва пътя на трайното развитие. Трябва да се приспособим", допълни Зенауи, цитиран от АФП.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:01 | 08.09.22 г.
fallback