fallback

Африка - инвестиционната перла на следващото десетилетие

Африка беше дестинация за хуманитарни помощи, но сега тя се превръща в дестинация за търговия и инвестиции, коментира анализатор

20:03 | 24.01.12 г.
Автор - снимка
Създател

Снимка: shawnleishman, лиценз: CreativeCommons

 

Повече от 50% от институционалните инвеститори определят Африка, като най-привлекателният регион за инвестиции през следващото десетилетие, разкрива проучване, цитирано от Ройтерс.

До 2016 г. всеки трети от инвеститорите участвали проучването възнамерява да задели поне 5% от инвестиционния си портфейл за активи от черния континент.

158 институции, включително пенсионни фондове, хедж фондове и частни банки участвали в проучване на Economist Intelligence Unit (EIU) посочват, че през следващите 3 години в Африка инвестициите в Нигерия и Кения вероятно ще донесат най-добрата възвращаемост. Сред привлекателните инвестиционни дестинации се нареждат и Зимбабве, Египет и Гана.

За момента, почти половината от участвалите в проучването институции или нямат никаква експозиция към африкански активи или тя е под 1% от инвестиционните им портфейли.

Възникващата средна класа и нарастващото потребление в много африкански страни предлагат все по-привлекателни инвестиционни възможности, се посочва в изследването.

Досега инвестициите в африкански активи бяха почти изцяло в суровини, но вече сме свидетели на фактори водещи до реален икономически растеж, казва Мохамед Ал-Хашеми, изпълнителен директор на базирания в Абу Даби правителствен инвестиционен фонд Invest AD Asset Management.

„Африка беше дестинация за хуманитарни помощи, но сега тя се превръща в дестинация за търговия и инвестиции“, допълва той.

През следващите 3 години дяловите инвестиции и инвестициите в инфраструктура на черния континент се очаква да задминат инвестициите в суровини.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:44 | 14.09.22 г.
fallback