fallback

Мисията на Дилма Русев през 2012 г. - 4% икономически растеж

Президентът на страната е решена да постигне тази цел дори чрез жертването на други, разкриват правителствени източници

18:08 | 23.01.12 г.

Бразилският президент Дилма Русев е поставила като основна цел за своето правителство през 2012 г. постигането на икономически ръст от 4% и е готова да намалява данъци, да предприема стимулиращи мерки и евентуално да жертва други цели, ако се налага, са заявили анонимни източници от правителството на страната пред Ройтерс.

През уикенда Русев се срещна с няколко от министрите в президентския дворец в Бразилия, за да бъде оформен „бизнес планът за 2012 г.“ преди края на сезона на отпуските през настоящото лято в страната.

Тя може да обяви прилагането на специфични мерки през следващите няколко дни, а според източниците е решена бразилската икономика да се представи по-добре през настоящата година, отколкото през първата година от мандата ѝ, за която се очаква ръст от около 3%.

„Цифрата в главите на всички е 4“, е казал един от източниците. „Почти всичко друго, което правим, ще се върти около това“, е добавил той.

Според източниците поставената цел ще бъде преследвана отговорно и ще бъде приспособима в случай на криза в Европа или другаде по света. Различните възможни инструменти – от данъчни облекчения за бедстващи сектори до по-мащабно кредитиране чрез държавната банка за развитие – ще бъдат прилагани внимателно, обясняват те.

Въпреки това подходът на приоритетен ръст най-вероятно ще означава рискове за финансовите пазари през настоящата година, сред които внезапни и непредсказуеми политически промени или пореден период на висока инфлация, след като през 2011 г. цените в Бразилия се повишиха с 6,5% - най-бързото темпо за последните 7 години.

Целта, посочена от Русев, е доста над повечето прогнози на независими анализатори. ООН очаква бразилският брутен вътрешен продукт да нарасне с 2,7%.

Това означава, че правителството може да използва по-сериозни от очакваните стимули, особено ако кризата в еврозоната се задълбочи или китайската икономика забави темпо. Те обаче може да доведат до неизпълнение на целта за бюджетен излишък за годината от 3,1%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:56 | 13.09.22 г.
fallback