fallback

Анализатор на S&P: Икономиките на Италия и Испания са най-уязвимите в ЕС

Германският министър на външните работи пък поиска създаването на независими рейтингови агенции в Европа

10:16 | 16.01.12 г. 4

Икономиките на Италия и Испания са най-уязвимите в ЕС и в най-голяма степен са изложени на риск, заяви Мориц Креймър, анализатор в международната рейтингова агенция Standard & Poor's, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Заедно с понижаването на кредитния рейтинг на двете страни от Standard & Poor`s,късно в петък прогнозираха, че икономическата криза в Италия и Испания може да се задълбочи.

Креймър е убеден, че италианската политика се е променила съществено със заемането на премиерския пост от Марио Монти, но действията му са недостатъчни, за да промени цялостното положение на финансовите пазари.

Междувременно в събота германският министър на външните работи Гидо Вестервеле заяви, че Европа има нужда от своя независима рейтингова агенция. Коментарът на Вестервеле бе направен във връзка с понижаването на рейтингите на над половината от държавите в еврозоната от Standard & Poor`s.

“Силно се нуждаем от по-силна конкуренция и независими европейски рейтингови агенции, за да не може нечии политически или икономически интереси да обременяват Европа и еврото“, каза Вестервеле.

Той увери, че ще повдигне темата пред колегите си от останалите държави-членки на еврозоната, за да бъде потърсено приемливо решение по въпроса.

„Положителните явления на пазарите през тази седмица показаха, че нашите решения и мерките за преодоляване на кризата са започнали да действат“, отбеляза германският министър.

Той разкритикува понижаването на рейтинга на 9 държави от еврозоната от Standard & Poor`s, подчертавайки, че подобни решения изкуствено водят до напрежение на европейските пазари. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:43 | 13.09.22 г.
fallback