fallback

HSBC понижи прогнозата си за световната икономика за 2012 г.

Новите прогнози за инфлацията обаче предвиждат разнопосочни тенденции в отделните региони

17:15 | 27.12.11 г.

Световният брутен вътрешен продукт през 2012 г. ще нарасне с 1,9%, съобщиха от британската банка HSBC Holdings Plc, чиято предишна прогноза от ноември бе за ръст от 2,6%, предаде РИА Новости.

От кредитната институция обаче очакват ръстът от 2,6% да бъде постигнат през 2013 г.

„Към момента HSBС прогнозира пълна рецесия за еврозоната, най-малко техническа рецесия за Великобритания, анемично възстановяване на американската икономика и забавен ръст в голяма част от развиващия се свят“, се казва в съобщението на банката.

Според нейните прогнози БВП на развитите държави през следващата година ще нарасне с 0,6%, а не с 1,4%, колкото бе октомврийската прогноза.

Икономиката на еврозоната ще регистрира спад от 1% през 2012 г. при очакван досега ръст от 0,6%.

Прогнозата за разширяването на американската икономика е коригирана до 1,5% при досега предвиждани 1,7%.

От кредитната институция са преразгледали очакванията си и за инфлацията за 2012 г., като в световен план се очаква тя да бъде 2,6% при 2,7% досегашна прогноза.

За еврозоната се предвижда инфлация от 2% при 1,8%, прогнозирани през октомври, а за САЩ – 1,9% при досегашни очаквания от 2,1%.

От банката посочват и три основни опасности за световната икономика – проблемите, скрити в „черната кутия“ на световната финансова система, глобалното разпространение на „дълговата зараза“ и безпомощността на политиците и личностите, отговорни за вземането на решения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:19 | 09.09.22 г.
fallback