fallback

Куба ускорява реформите в опит за подобрение на социалистическия модел

Правителството планира до 2016 г. до 40% от работната сила да бъде заета извън държавния сектор в сравнение с едва 10% през 2010 г.

13:08 | 27.12.11 г.

Куба обяви, че разширява реформите в посока на освобождаване на пазара от държавната регулация, отваряйки по-голяма част от услугите на дребно за частния бизнес, съобщи ВВС.

От 1 януари дърводелците, шлосерите, фотографите и ремонтните работници ще могат да работят самостоятелно. Те ще могат да определят сами цените на услугите си при положение, че плащат данъци и наемат помещения от държавата.

Това са последните мерки, насочени към съживяване на социалистическата икономика на Куба чрез увеличаване на частните предприятия. По думите на президента на страната Раул Кастро промените представляват по-скоро усилие за подобрение на социалистическия модел, отколкото изоставянето му.

Правителството му планира до 2016 г. до 40% от работната сила да бъде заета извън държавния сектор в сравнение с едва 10% през 2010 г.

Ограниченията за частния бизнес бяха разхлабени, голям брой държавни служители бяха освободени от работа, а десетки хиляди кубинци подадоха молби за разрешителни да работят самостоятелно.

За първи път от десетилетия бе разрешена покупката и продажбата на жилища и автомобили, както и тегленето на заеми от банките от страна на частния бизнес.

През тази година бърснарско-фризьорските и козметичните салони бяха предадени на служителите в тях, които в момента работят за себе си, плащайки наем, данък и социални осигуровки. Тази инициатива в момента се разширява за широк спектър услуги на дребно, включително поправката на обувки и ремонтът на часовници, посочва органът на Комунистическата партия - вестник Granma.

Промяната ще бъде извършвана постепенно през следващата година, като началото ще бъде поставено в шест провинции, включително в столицата Хавана.

Програмата на Кастро представлява драматична промяна за Куба, чиято икономика почти половин век бе командно управлявана, а почти цялата дейност бе контролирана от държавата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:05 | 13.09.22 г.
fallback