fallback

Юрген Щарк: МВФ не трябва да бъде използван за финансиране на еврозоната

Подновеното изкупуване на държавни облигации бе само преломният момент за решението ми да напусна ЕЦБ, посочва членът на УС на банката

14:31 | 23.12.11 г. 15

Еврозоната не трябва да използва Международния валутен фонд, за да заобиколи забраната централните банки да финансират националните правителства, като последните планове в това отношение могат да нарушат този принцип, е заявил членът на управителния съвет на Европейската централна банка Юрген Щарк, който я напуска в края на годината, пред германския ежедневник Die Welt, цитиран от Ройтерс.

„Всъщност не виждам държави извън еврозоната, които да искат достъп до средствата. Това е опит да се заобиколи забраната за директно финансиране в Европа“, твърди Щарк.

Той добави, че евентуално участие на МВФ би означавало, че Европейският съюз и държавите-членки се отказват от част от своите възможности за вземане на решения.„Включването на МВФ означава, че Европа напълно се открива към международните институции и мненията, които са представени там“, смята Щарк.

Той подчертава, че решението му да напусне ЕЦБ не е следствие от единичен случай, а по-скоро от развитието на еврозоната през последните години.

„Подновяването на изкупуването на държавни облигации от банката през август бе просто преломният момент. Който желае, може да разглежда оставката ми във връзка със събитията през последните години, когато валутният съюз пое по погрешен път“, обяснява Щарк.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:27 | 13.09.22 г.
fallback