fallback

Moody's понижи перспективата по рейтинга на Toyota до негативна

Японският автомобилен концерн планира 20% ръст на производството и 25% на продажбите за следващата финансова година

17:31 | 22.12.11 г.

Международната рейтингова агенция Moody's понижи перспективата по дългосрочния кредитен рейтинг Аа3 на японския автомобилен концерн Toyota Motor Co. до „негативна“ от „стабилна“, се посочва в съобщение на агенцията, цитирано от РИА Новости.

„Промяната на прогнозата отразява вероятността от забавяне на темповете на възстановянe на финансовите показатели на корпорацията на фона на повишаването на курса на йената“, пише в документа.

Освен това върху движението на показателите може да повлияе влошаването на икономическото положение на ключови пазари, както и последиците от наводненията в Тайланд, които прекъснаха производството в заводите на редица японски компании там, отбелязват от Moody`s.

Високата зависимост на Toyota от вътрешния пазар понижава конкурентоспособността ѝ в сравнение с останалите големи играчи на световния пазар на автомобили, смятат от агенцията. През 2011 г. над половината от автомобилите на компанията са произведени в Япония, но тя се опитва да понижи зависимостта си от поскъпващата йена, изграждайки все повече производствени мощности в други държави от азиатско-тихоокеанския регион.

Негативната перспектива означава, че има вероятност за съществено влошаване на положението на Toyota през следващата календарна година, ако обемът на производствените дейности не нарасне, подчертават от Moody`s.

Агенцията няма да разглежда скоро възможността за повишаване на рейтинга на автомобилния концерн, а повишаването на перспективата до „стабилна“ ще бъде възможно само в случай, че показателите за приходите и печалбата му достигнат нивото на основните му конкуренти, става ясно от съобщението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:34 | 14.09.22 г.
fallback