fallback

Fitch с негативна прогноза за белгийската банкова система през 2012 г.

За германските и скандинавските банки обаче агенцията прогнозира стабилна перспектива

21:38 | 21.12.11 г.

Международната рейтингова агенция Fitch даде негативна прогноза за развитието на белгийската банкова система през 2012 г., се посочва в съобщение на агенцията, цитирано от РИА Новости.

В момента повечето белгийски банки или са поставени в списъка ѝ за понижаване на дългосрочния им кредитен рейтинг, или са с „негативна“ перспектива по него, което означава, че вероятността Fitch да го понижи в обозримо бъдеще е по-голяма от 50%.

От агенцията отбелязват, че основна подкрепа за рейтинга на белгийския банков сектор оказва подкрепата на държавата.

„Всяко понижаване на възможностите на Белгия да подкрепя основните банки в страната ще се отрази неблагоприятно на кредитния им рейтинг, а изключението е Fortis Bank, чийто рейтинг отразява потенциалната подкрепа на основния акционер в нея – френската BNP Pariba, която е собственик на 75% от акциите в банката“, обясняват от Fitch.

В момента агенцията преразглежда и кредитния рейтинг на Белгия, който в момента е на ниво АА+.

„Понижаването на дългосрочния кредитен рейтинг на Белгия ще се превърне в сигнал за отслабване на държавната подкрепа за банките и най-вероятно ще доведе до понижаването на рейтингите на банките KBC и Dexia Bank Belgium, отбелязват от  Fitch.

Очакванията на агенцията за банките в Германия и Скандинавия обаче са за устойчиво развитие.

„Стабилната“ перспектива по рейтингите на германските банки отразява мнението на Fitch за подкрепата, която държавата би могла да окаже на кредитните институции при необходимост. „Fitch смята, че ако за повечето германски банки се наложи извънредна държавна помощ, правителството ще успее да им я предостави. В тази връзка агенцията не очаква понижаване на рейтингите за подкрепа през 2012 г.“, се посочва в съобщението на Fitch.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:07 | 13.09.22 г.
fallback