fallback

Строс-Кан: Разпадането на еврозоната няма да реши проблема с дълговете

Новите изисквания за капиталова адекватност на банките и намаляването на бюджетните разходи ще спъват развитието, смята бившият шеф на МВФ

17:15 | 19.12.11 г. 7

Доминик Строс-Кан държи реч на форума в Пекин. Снимка: Ройтерс

Разпадането на еврозоната няма да помогне за преодоляването на дълговата криза, но процесът по излизане от нея ще отнеме продължително време на държавите-членки, заяви бившият генерален директор на Международния валутен фонд Доминик Строс-Кан на форум в Пекин, цитиран от WallStreet Journal.

По думите на Строс-Кан един от основните фактори, забавящ излизането от кризата, е положението в банковия сектор. Най-големите кредитни институции в Европейския съюз се стараят да изпълнят по-строгите изисквания за капиталова адекватност за сметка на намаления обем на отпусканите кредити, а не чрез продажба на акции или инвестиране на собствени средства, добави той.

„Тази тенденция се отразява негативно на икономиката на региона“, смята бившият генерален директор на МВФ.

Националните правителства поставят твърде голям акцент върху намаляването на бюджетните разходи, но подобна политика полага пречки по пътя за бъдещия ръст и развитието, убеден е той.

За него един от основните проблеми в момента в Европа е липсата на здрави партньорски отношения между властите в двете най-големи икономики в региона – Германия и Франция. „Франция и Германия трябва да намерят компромис и да изработят план за движение напред“, отбеляза той.

Строс-Кан смята, че и световната финансова система, освен европейската, действа неефективно, а действията ѝ може да се подобрят чрез регулирането на трансграничните капиталови потоци.

По думите му МВФ трябва да разгледа и възможността за разширяване на списъка с валутите в специалните права на тираж – изкуствените платежни средства, емитирани от финансовата институция. В момента в тях влизат американският долар, японската йена и британският паунд, а основен кандидат за включване е китайският юан.

Той предлага и да бъдат увеличени квотите на развиващите се държави в МВФ като Бразилия, Индия и Китай, като представителите им получат по-голямо право на глас в управителния съвет на фонда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:25 | 31.08.22 г.
fallback