fallback

Германският президент разкритикува отношението на Г-20 към кризата

Изпробваните досега подходи са твърде скромни, за да отговарят на степента на проблемите, разкрити от кризата, категоричен е Кристиан Вулф

16:26 | 12.12.11 г.

Кристиян Вулф. Снимка: Ройтерс

Германският президент Кристиан Вулф е разкритикувал усилията на Г-20 за овладаване на световната финансова криза, определяйки ги като твърде малки по мащаб и с посредствени резултати, съобщи Ройтерс.

Срещата на Г-20 във Франция през миналия месец не можа да доведе до напредъка, от който светът се нуждае спешно, е казал Вулф, позовавайки се на регулацията на финансовия сектор и въвеждането на по-строги указания за операциите на големите банки.

„Подходите, които бяха изпробвани досега са твърде скромни, за да отговорят адекватно на степента на проблемите, разкрити от кризата", е посочил той пред бизнесмени по време на посещението си в Обединените арабски емирства, което е част от обиколката му в няколко държави в Персийския залив.

Германският президент няма директно влияние върху политиката на правителството, но при задълбочаването на европейската дългова криза през тази година той се изразява все по-открито. През август той постави под въпрос законността на програмата за изкупуване на облигации на държави-членки на еврозоната с финансови проблеми от Европейската централна банка.

Прекалената задлъжнялост, икономическите дисбаланси и конкурентната слабост на определени държави рушат доверието в световните финансови пазари, е подчертал Вулф, добавяйки, че този проблем е ограничен само до Европа.

„В контекста на Г-20 и на световната отговорност призовавам всички да започнат да обръщат доста повече внимание на здравото, целесъобразно икономическо развитие и финансите“, е изтъкнал той.

По думите му докато Европа работи по възстановяването на икономиката си, Германия ще разчита на богатата на петрол ОАЕ като сериозен инвеститор. Той обаче не е отправил директен открит призив към ОАЕ и останалите държави от района на Персийския залив да дадат своя принос в спешната помощ за Европа.

На срещата си на високо равнище в Брюксел през миналата седмица лидерите на държавите-членки на еврозоната и 9 от останалите 10 страни от Европейския съюз се споразумяха да бъдат осигурени за Международния валутен фонд 200 млрд. евро под формата на двустранни кредити, които да подпомогнат борбата с дълговата криза в еврозоната. 50 млрд. евро от тези средства трябва да бъдат осигурени от държави извън еврозоната, но все още не е ясно кои държави биха проявили интерес към участие в операцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:55 | 13.09.22 г.
fallback