fallback

МВФ: Споразумението в еврозоната е само частично решение

Всъщност обаче съм по-голям оптимист, отколкото бях преди месец, твърди главният икономист на фонда Оливие Бланшар

10:43 | 12.12.11 г. 2

Споразумението за по-дълбока икономическа интеграция, достигнато от европейските държави, е стъпка в правилната посока, но не и пълно разрешаване на европейската дългова криза, заяви на конференция в Тел Авив главният икономист на Международния валутен фонд Оливие Бланшар, цитиран от Ройтерс.

„Всъщност съм по-голям оптимист, отколкото бях преди месец, мисля, че има напредък“, каза Бланшар. „Това, което се случи миналата седмица, е важно: то е част от решението, но не е цялото решение“, добави той, без обаче да посочи какви допълнителни мерки са необходими.

В петък лидерите на държавите-членки на Европейския съюз се споразумяха за създаването на нов договор за по-дълбока икономическа интеграция, макар че Великобритания, която е трета по големина икономика в региона, отказа да се присъедини към 17-те страни от еврозоната и останалите 9 членки на ЕС във финансовия съюз.

Запитан дали разнопосочните изявления на европейските политици са довели до волатилност на пазарите, Бланшар потвърди, че до голяма степен волатилността е следствие от тях, като те показват невъзможност да се достигне до процес на вземане на логични решения.

Европейските лидери се споразумяха също държавите от ЕС да осигурят до 200 млрд. евро под формата на двустранни кредити за МВФ, за да бъде даден нов тласък на борбата с дълговата криза, като от тях 150 млрд. долара ще дойдат от еврозоната.

„Ангажиментът да ни предоставят 200 млрд. евро ни осигурява възможността да се изправим пред останалите държави и да кажем: „Европейците ни дадоха пари, можете ли и вие да помогнете?“, изтъкна главният икономист на МВФ. „А дали това ни осигурява цялата базука или не – надявам се, че да“, добави той, визирайки известната метафора, употребена наскоро от британския премиер Дейвид Камерън, че на властите в ЕС е нужна „голямата базука“, за да се справят с дълговата криза.

Добавяйки нотка на скептицизъм относно шансовете за успех на промените в договорите на ЕС, председателят на борда на директорите на Goldman Sachs Asset Management Джим О`Нийл заяви, че най-важното нещо, което се е случило през миналата седмица, не е „това нескопосано европейско споразумение“, а публикуването на данните, които показват забавяне на темпото на ръст в Китай, втората по големина икономика в света.

„Проблемът в Европа на практика не е дълговата криза, а криза в архитектурата на лидерството ... Европа има нужда да се организира както трябва и да покаже истински лидерски качества“, каза О`Нийл. „Всичко в света се задвижва от някакво идиотско изявление на някакъв политик от Европа“, добави той.

Според него обаче в момента е най-доброто време от 20 години да се инвестира в Европа. „Не оставяй добрата криза да отиде напразно“, аргументира се той.

Прогнозите за ръста в САЩ на Бланшар и О`Нийл се разминават.

„Мисля, че краят на 2012 г. няма да бъде толкова добър, колкото през тази година“, твърди Бланшар. „Отчасти това ще стане, тъй като 2011 г. се оказа по-добра от очакваното. Не съм убеден, че това ще се повтори“, обясни позицията си той.

О`Нийл се разграничи, заявявайки, че е оптимист за американската икономика и смята, че ръстът ще надхвърли 3% през настоящото тримесечие. „Мисля, че корпоративна Америка се намира в изключително конкурентна позиция“, смята той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:44 | 14.09.22 г.
fallback