fallback

Френски министър: Действията на рейтинговите агенции ще затрият еврото

Политиката не е тяхна работа, категоричен е министърът по европейските въпроси Жан Леонети

12:20 | 08.12.11 г. 20

Френският министър по европейските въпроси Жан Леонети заяви, че политически мотивираните действията на международните рейтингови агенции могат да доведат до „експлозия“ на еврото и да разпадане на Европейския съюз, съобщи AFP, цитирана от РИА Новости.

„Те малко ме дразнят. По-рано действаха по икономически и финансови стандарти, докато сега започнаха да действат в областта на политиката. Политиката обаче не е тяхна работа, политиката е прерогатив на отделните държави и техните представители“, каза Леонети.

По думите му икономическата ситуация в момента в еврозоната е „тежка“. „Еврото може да експлодира, Европа е заплашена от разпадане и това може да доведе до катастрофа не само в Европа, във Франция, но и в целия свят“, отбеляза той.

Министърът подчерта необходимостта в обсъждането за търсене на изход от дълговата криза да бъдат включени всички 27 държави-членки на ЕС.

Очаква се техните лидери да обсъдят на срещата си на високо равнище днес и утре в Брюксел евентуални поправки в договора за ЕС, предвиждащи завишен контрол върху бюджетните разходи и нивото на държавен дълг.

В противен случай може да бъде сключен нов договор между 17-те държави от еврозоната плюс всички останали, които желаят да се присъединят, като за този вариант настояват Германия и Франция.

През тази седмица международната рейтингова агенция  Standard & Poor`s реши да внесе в списъка за преразглеждане на дългосрочните кредитни рейтинги 15 от 17-те държави от еврозоната, включително тези с топ кредитен рейтинг ААА – Германия, Франция, Холанди, Австрия, Финландия и Люксембург.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:01 | 13.09.22 г.
fallback