fallback

Джим Флахърти: Европейската дългова криза пренася „заразата” извън региона

Гражданите на много страни могат да се изправят пред „тежки времена”, включително социално напрежение и вдигане на данъците, предупреди канадският финансов министър

21:17 | 25.11.11 г. 1
Автор - снимка
Създател

Канадският финансов министър Джим Флахърти заяви, че европейската дългова криза пренася „заразата” извън региона и ръководителите трябва действат, докато ситуацията все още може да се стабилизира, пише Bloomberg. „Продължаваме да гледаме кризата в лицето. Тя остава далеч от разрешаване”, е казал той. ”Продължаващата несигурност, произтичаща от европейската дългова криза се разпространява извън Европа и обхваща глобалните кредитни пазари. Ситуацията може да се нормализира, ако европейските власти подходят агресивно и с решимост към справянето с кризата и възстановяването на доверието на финансовите пазари”, коментира Флахърти.

Според него, без бързо разрешаване на проблемите, гражданите на много страни са изправени пред „тежки времена”, включително допълнително социално напрежение и повишаване на данъците.

Финансовият министър е дал за пример канадското съотношение на дълг към БВП от 35%, което по думите му изпъква на фона на средната стойност от 80% за Г-7.

Макар че Канада би могла да предприеме допълнителни икономически стимули при необходимост, правителството няма да прибегне до „рисковани разходни схеми”, е изтъкнал Флахърти. Както Федералното правителство, така и управите на провинциите трябва имат за цел балансиране на бюджетите си, е посочил той.

По-слабият световен икономически растеж принуди министърът да отложи с година плановете за балансиране на канадския бюджет. Съвкупният дефицит на страната за периода 2011-2016 се очаква да бъде с 29 млрд. канадски долара (27,6 млрд. щатски) по-висок.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:21 | 31.08.22 г.
fallback