fallback

Метеоролози отчитат рекордна концентрация на парникови газове през 2010 г.

Концентрацията на парникови газове през миналата година е нараснала по-бързо отколкото през цялото предишно десетилетие, се посочва в доклад на ММО

17:30 | 21.11.11 г.

Международната метеорологична организация (ММО) предупреждава в годишния си доклад за достигнати през миналата година рекордни концентрации на парникови газове, предизвикващи климатичните промени, предаде БТА, цитирайки световни информационни агенции.

Нивата на задържащия топлината въглероден диоксид в атмосферата са достигнали 389 частици на милион, което е най-високата регистрирана концентрация от началото на индустриалната ера през 1750 година, се посочва в доклада.

Като степен на увеличение концентрацията на парникови газове е нараснала по-бързо през миналата година в сравнение с цялото предишно десетилетие. Констатиран е 39% скок на въглеродния диоксид, рязко повишение има и при метановите емисии - със 158%.

Метанът е вторият по степен на замърсяване парников газ. Изследванията на ММО установява, че след периода на относителна стабилизация межзу 1999 и 2006 г. неговата концентрация отново бележи ръст. Задачата на учените е да установят на какво се дължи този скок, се посочва в доклада.

Азотният диоксид също е допринесъл за затоплянето на планетата. През 2010 неговата концентрация в атмосферата е била с 20% по-висока, отколкото от времето преди промишлената революция.

Регистрираните концентрации надвишават седемте най-песимистични сценарии, изготвени от климатолозите на ООН през 2001 година, се посочва още в доклада на ММО.

С него метеоролозите координират наблюдението на изпусканите парникови газове в атмосферата чрез мрежа от измервателни станции в над 50 страни по света.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:32 | 05.09.22 г.
fallback