fallback

Саркози: Не желаем държави, които служат като данъчни убежища

Страните от Г-20 са се договорили за увеличаване обема на МВФ, като седем от тях подкрепят въвеждането на данък върху финансовите операции, заяви френският президент

17:45 | 04.11.11 г. 2

Държавите данъчни убежища трябва да променят политиката си, иначе рискуват да бъдат изолирани от международната общност, заяви френският президент Никола Саркози на пресконференция след края на срещата на Г-20, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Саркози посочи, че скоро ще бъде подготвен списък от 11 държави, които поощряват отклоняването от плащане на данъци, сред които Ботсвана, Бруней, Вануату, Панама, Сейшелските острови, Уругвай и Тринидад и Тобаго.

„Такива държави трябва да променят данъчното си законодателство, иначе ще се окажат извън границите на световната общност. Трябва да е ясно, че не желаем подобни държави около себе си“, подчерта той.

Френският президент обяви още, че страните от Г-20 са се споразумели за евентуално увеличаване на средствата на Международния валутен фонд.

„Фондът ще трябва да разполага с всички необходими средства, за да изпълнява отредената му роля за противодействие на системни кризи“, обоснова решението той.

По думите му постигнатото споразумение има общ характер, като министрите на финансите на държавите от Г-20 ще обсъдят подробностите през февруари 2012 г.

„Поехме ангажимента да увеличим обема на МВФ. Министрите на финансите през февруари трябва да използват множество опции за увеличаване на средствата чрез специалните права на тираж, двустранните заеми и специалните отчети на МВФ. Не направихме избор между тези възможности, но общото намерение е за увеличаване на средствата на МВФ“, обяви Саркози.

Освен това той съобщи, че 7 държави от Г-20 подкрепят въвеждането на данък върху финансовите транзакции, като това са Франция, Германия, Испания, Аржентина, ЮАР, Турция, и Бразилия. По думите му президентът на САЩ Барак Обама не е подкрепил въвеждането на данъка, но смята, че финансовият свят трябва да се ангажира с решаването на кризата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:30 | 14.09.22 г.
fallback