fallback

Корея планира фонд от 50 млрд. долара за евентуалното обединение на полуострова

Обединението е една от основните причини да се опитваме да подобрим фискалната си позиция възможно най-бързо, посочва високопоставен представител на правителството в Сеул

16:27 | 01.11.11 г. 3
Автор - снимка
Създател

До края на годината Южна Корея планира да създаде фонд, в който ще бъдат вложени до 55 трлн. вона (50 млрд. долара), за покриване на разходите по евентуалното обединение със Северна Корея, съобщава Bloomberg.

Корейците, както в страната, така и в чужбина, ще могат да правят дарения за фонда, докато правителството в Сеул ще предостави средства от бюджетни излишъци, заяви министърът по въпросите на обединението Ю Ву Ик. Чуждестранни граждани също ще могат да даряват средства, но засега Сеул няма планове да се търси подкрепата на чуждестранни правителства, допълва той.

Министърът иска от южнокорейците да загърбят повече от 60 години вражда и да се приготвят за фискалния шок от приобщаването на живеещите в мизерия северни съседи.

При атаки от севера от началото на годината са загинали 50 южно корейски граждани, докато шестстранните преговори за замразяването на военната ядрена програма на Северна Корея, включващи Япония, Китай, САЩ и Русия, не са довели до почти никакви резултати.

„Правителствените агенции са близо до споразумение за създаването на фонда и аз се надявам законодателите да го одобрят до края на годината“, казва Ю Ву Ик. „Това ще обедини хората и ще подсили желанието им за обединението на страната“.

Ву, който е на 61 години заяви, че очаква обединението на Северна и Южна Корея да се случи докато той все още е жив.

Фондът има за цел да покрие минималните разходи по обединението при условие, че то се случи по мирен път през следващите 20 години, се посочва в изявление на министерството.

Ву и останалите правителствени агенции не са обсъждали идеята за въвеждането на специален данък за финансиране на обединението, посочва говорител на министерството.

Южнокорейският президент Ли Мунг Бак призова сънародниците си да обмислят опцията за въвеждането на „обединителен данък“ в реч от август 2010 г.

Ву посочва, че цената на обединението може да достигне 269 трлн. вона, или почти една четвърт от брутния вътрешен продукт (БВП) на Южна Корея през 2010 г. Икономиката на страната е повече от 40 пъти по-голяма от тази на Северна Корея, която разчита на външни помощи от средата на 90-те години, откогато от глад са загинали приблизително 2 млн. севернокорейци.

Населението на тоталитарната страна е почти наполовина на южнокорейското, което надхвърля 49 млн. души. Населението на Източна Германия през 1989 г. беше около една четвърт от това на Западна Германия, наброяваща 61 млн., докато БВП на глава от населението на ГДР беше почти една трета от този на Федералната република, разкриват данни на Goldman Sachs Group Inc.

„Ние не можем да приложим германския модел на обединение в Корея, тъй като Северът е много по-беден и има по-голямо население“, казва Мон Чънг Ин, професор по международни отношения в университета Йонсей в Сеул. „При това Германия имаше силна икономика, докато състоянието на нашата все още е доста крехко“, допълва той.

Южна Корея планира да постигне балансиран бюджет през 2013 г. „Обединението е една от основните причини да се опитваме да подобрим фискалната си позиция възможно най-бързо“, казва Су Кю Сик, заместник финансов министър в Сеул.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:28 | 08.09.22 г.
fallback