fallback

Moodys, Standard & Poor's и Fitch преминават под надзора на европейски регулатор

ESMA ще може да извършва проверки на място и да преценява спазват ли се изискванията за управлението, конфликта на интереси и прозрачността

11:45 | 01.11.11 г. 5

Трите големи международни рейтингови агенции - Moodys Investors Service, Standard & Poor's и Fitch Ratings, вече ще бъдат под непосредствения надзор на Европейския регулатор за ценни книжа и финансови пазари (European Securities and Markets Authority – ESMA), след като бъдат регистрирани там, съобщиха от институцията. 

„Прилагайки контрол върху данните на световните рейтингови агенции от страна на европейските регулаторни органи, Европа прави голяма крачка в посока към стабилизирането на рейтинговия пазар с увеличаване на прозрачността и достоверността. Осъществявайки надзор над тези организации, ESMA ще даде приноса си за подобряване на качеството на рейтингите, които са ключови за плавното функциониране на финансовите пазари и за защитата на интересите на инвеститорите“, се посочва в съобщението.

От европейския регулаторен орган добавят, че регистрирането на рейтинговите агенции ще му позволи да извършва проверки по места и да преценява доколко те спазват изискванията в областта на управлението, конфликта на интереси и прозрачността.

Още през май 2010 г. Европейската комисия предложи рейтинговите агенции да преминат под надзора на ESMA.

Европейският комисар за вътрешния пазар и услугите Мишел Барние по-рано предлагаше регулаторът да бъде упълномощен да налага временна забрана на международните рейтингови агенции за публикуването на оценки за кредитните рейтинги на държави, които получават външна финансова помощ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:48 | 10.09.22 г.
fallback