fallback

Меркел: Разделена Европа няма шанс срещу новите индустриални държави

Финансовите пазари вече оценяват техните перспективи по съвсем различен начин, изтъква германският канцлер

13:20 | 29.10.11 г. 4

Германският канцлер Ангела Меркел смята, че разделена Европа на практика няма шансове да оцелее на световните пазари срещу конкуренцията на новите индустриални държави като Бразилия, Индия, Китай и Мексико, съобщи РИА Новости.

Меркел е направила изявление в този смисъл на събрание на представители на германската Промишлена асоциация на предприятията от малкия и средния бизнес в Дегендорф, провинция Бавария.

„Ако в Европа не се сплотим, няма да имаме никакви шансове в конкуренцията с Китай, Индия и много други региони“, е подчертала Меркел.

Тя е припомнила, че в началния етап на съществуването на Европейския съюз е ставало дума най-вече за преодоляване на последиците от Втората Световна война.

„Днес обаче живеем в мир и затова не трябва да се концентрираме толкова върху тези въпроси и особени в европейските граници“, смята германският канцлер.

По думите ѝ новите индустриални държави са преодолели успешно финансовата криза. „Те се превърнаха в двигатели на ръста и притежават невероятен динамизъм на икономически развитие“, е отбелязала Меркел, изтъквайки, че сега финансовите пазари оценяват техните перспективи по съвсем различен начин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:56 | 11.09.22 г.
fallback