fallback

Производството в Китай и еврозоната се свива през септември

Очакванията на мениджърите са занижени, като износът на Китай е заплашен заради забавянето на икономиките на САЩ и Европа

19:50 | 22.09.11 г.

Производственият сектор в Китай се свива за трети пореден месец през септември, показват предварителните данни на HSBC, цитирани от Ройтерс.

Индексът на покупателната способност на мениджърите в производствения сектор (PMI) е паднал до 49,4 пункта от 49,9 пункта, отчетени през август. Ниво под 50 пункта се счита за спад в сектора.

Китай, който е известен още като работилницата на света, явно изпитва трудности заради спадащото търсене в САЩ и Европа, отбелязва агенцията.

“Като се имат предвид отслабените фундаменти в глобален план, износът на Китай е в риск”, коментира Кони Тсе, икономист от базираната в Сингапур консултантска компания FORECAST.

На този фон обаче вътрешното търсене се представя изключително добре и гарантира икономически растеж от над 8 на сто.

Междувременно, данни на Markit Economics за еврозоната също показаха спад на активността в производството и сектора на услугите през септември. PMI индексът в производствения сектор е паднал до 49,2 пункта от 50,7 пункта, отчетени през август. За първи път индикаторът пада под ключовото ниво от 50 пункта, отбелязва MarketWatch.

Бен Мей, икономист в Capital Economics, коментира, че отчетеното свиване на активността в производствения сектор е знак, че регионът е на прага на рецесията.

Данните за производствената активност вероятно ще окажат натиск върху Европейската централна банка отново да намали лихвите, които вдигна през април до 1,5%. Институцията обаче засега дава ясни знаци, че ще се въздържи от действие заради неясната перспектива пред икономиката и очакванията за инфлацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:46 | 14.09.22 г.
fallback