fallback

Има един регион в света, където с банките всичко е наред

Банките в арабския свят са понижили експозициите си към чуждестранни активи, а пасивите им са намалели рязко през последните 2 години, посочват експерти от Capital Economics

23:00 | 20.09.11 г. 2

Не всички финансови институции са в беда. Банките в арабския свят имат сериозен шанс да преживеят световната дългова криза, твърдят икономисти от Capital Economics, цитирани от MarketWatch.

Експозицията на кредитните институции от региона към чуждестранни активи и пасивите им са намалели рязко през последните 2 години, а банките са заделили съответните резерви срещу лоши кредити и са увеличили капиталовата си база.

„Най-малко от гледна точка на перспективите за финансовия сектор арабските държави са в силна позиция“, убедени са експертите.

В Саудитска Арабия финансовият сектор е здрав и чуждестранните задължения в саудитските банки са по-малко от 6% от всички, а депозитите нарастват с по-бързо темпо от отпусканите кредити, посочват те.

От друга страна египетският пазар на ценни книжа се е представил най-слабо в региона, засегнат и от политическите проблеми в страната, но данните за брутния вътрешен продукт са положителна изненада, а търговията изглежда се стабилизира, демонстрирайки ръст от 30% на годишна база през юни, добавят икономистите.

В Кувейт инвестиционните компании имат сериозни експозиции към чуждестранни държавни ценни книжа и те се увеличават, но в банковия сектор положението е съвсем различно, а инфлационният натиск в страната отслабна.

Като цяло арабските банки са по-добре подготвени да посрещнат страничните ефекти от световните дългови проблеми, отколкото бяха по време на световната финансова криза през 2008 г., и могат да устоят на настоящата световна криза, подчертават експертите от  Capital Economics.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:05 | 29.08.22 г.
fallback