fallback

Германия ще наблегне на финансовото консолидиране на Г-7

Важно е индустриалните държави да удържат обещанията си за намаляване наполовина на публичния дефицит до 2013 г. и стабилизиране на нивата на държавния дълг до 2016 г., твърди представител на германското правителство

18:50 | 20.09.11 г.

Германия ще наблегне на важността от консолидиране на публичните финанси на срещите във Вашингтон на финансовите министри и централните банкери от целия свят през тази седмица, заяви пред Ройтерс представител на правителството на страната, пожелал да остане анонимен.

По-рано през този месец САЩ призоваха най-силните европейски икономики да направят повече в подкрепа на икономическия растеж.

„Важно е индустриалните държави да подчертаят доверието си в бюджетната политика и това означава, че те трябва да удържат обещанията си, направени на срещата на високо равнище на Г-20 в Торонто – намаляване наполовина на  публичния дефицит до 2013 г. и стабилизиране на нивата на дълга до 2016 г.“, заяви източникът. „Затова германският министър на финансите ще даде ясно да се разбере във Вашингтон, че ние абсолютно се придържаме към пътя на консолидиране, когато става въпрос за публични финанси – ние го искаме и трябва да го направим“, добави той.

Срещите, които започват утре, се провеждат веднъж на половин година от Международния валутен фонд и Световната банка и на тях се очаква да присъстват министрите на държавите от Г-20.

Германският министър на финансите Волфганг Шойбле, който е непреклонен относно необходимостта от данък върху финансовите транзакции, която обаче едва ли ще получи международна подкрепа, ще подчертае и нуждата от прокарване на реформи на финансовите пазари.

„Важно послание ще бъде, че продължителната финансова криза и растящата несигурност на пазарите показва, че ще бъде грешка да бъдат намалени усилията относно ефективната регулация на финансовите пазари“, заяви представителят на германското правителство. Той добави, че сенчестият банков сектор и специален източник на притеснения.

Що се отнася до усилията за реформиране на световната валутна система, според него е постигнат напредък, но заключенията трябва да бъдат направени след срещата през тази седмица.

Една от темите на срещата ще бъдат усилията за разширяване на кошницата от валути, които формират т. нар. специални права на тираж (СПТ), използвани в счетоводните операции на МВФ, с китайския юан.

„Това е наистина стратегическа тема, защото включването в подобна кошница изисква съответната валута да бъде приета на международно ниво“, отбеляза германският представител.

Развитите икономики имат изискване юанът да бъде конвертируем, за да може да влезе в СПТ, докато Китай все още не е посочил график за подобна пълна конвертируемост.

Въпреки това документ, с който са се сдобили в Ройтерс, показва, че Европейският съюз може да смекчи тона с формулировката, че валутите, които могат да влязат в кошницата, трябва да изпълняват „основните“ стандарти за конвертируемост вместо пълните.

„Разработваме критерии за това кога една валута може да се определи като свободно употребима“, посочи германският представител. „Това е първият въпрос по пътя към многополюсна валутна система“, добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:41 | 20.08.22 г.
fallback