fallback

Икономиката на Австралия нарасна с 1,2% през второто тримесечие

Разходите на домакинствата и бизнес инвестициите са в основата на положителния резултат

11:04 | 07.09.11 г.

Австралийската икономика се върна към ръст през второто тримесечие, възстановявайки се от наводненията и циклоните в началото на годината, съобщи ВВС, като се позова на данни от австралийската статистическа служба.

Брутният вътрешен продукт на страната е нараснал с 1,2% на тримесечна база, докато през първите 3 месеца на годината бе регистриран спад от 0,9%.

Според анализаторите търсенето на суровини трябва да помогне за удължаване на положителното развитие. „Очакванията са тази тенденция на подобрение да продължи“, заяви Питър Ишо от City Index в Сидни.

През второто тримесечие на годишна база ръстът е 1,4%.

Австралийската икономика получи неочаквана подкрепа от разходите на домакинствата, оказали се доста по-високи от предварителните очаквания.

През предходните месеци бяха налице признаци, че потребителите, изправени пред несигурността за местната и световната икономика и слабия вътрешен пазар на работна ръка, понижават разходите си.

„Издръжливостта на домакинствата се оказа изключителен фактор“, заяви Брайън Ридикън от Macquarie.

Признаците, че австралийската икономика се възстановява напоследък се увеличиха. През миналата седмица данните показаха, че продажбите на дребно през юли са нараснали с 0,5% на месечна база, което е първи ръст от 3 месеца.

Същевременно компаниите са похарчили 33,6 млрд. австралийски долара (36 млрд. американски долара) за инвестиции през второто тримесечие, което представлява ръст от 4,8% на годишна база.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:26 | 06.09.22 г.
fallback