fallback

Турция иска намаление на цената на газа от Газпром

Страната може да използва като "коз" при преговорите "Южен поток", смятат анализатори

12:42 | 26.08.11 г.
Автор - снимка
Създател

Турция поиска от Газпром намаление на цената на природния газ за страната, пише РБК daily. “Засега обаче руската страна не е дала индикации, че е готова на отстъпки“, е казал министърът на енергетиката на Турция Танер Йълдъз. По думите му, за последните 29 месеца Газпром е повишил цената на газа за Турция с 39%, като последното повишение – с 50 долара/1000 куб. м – е станало в началото на август.    

За миналата година Турция е купила от Газпром 18 млрд. куб. м природен газ (за сравнение, годишното потребление на газ от България е около 3 млрд. куб. м). От тях 8 млрд. куб. м са доставени по газопровода „Син поток“, а 10 млрд. куб. м – по транзитния газопровод през Украйна (по който газ получава и България).

От руската медия припомнят, че Турция получава газ от Русия по две дългосрочни споразумения, всяко за 8 млрд. куб. м годишно. Второто споразумение е до 2022 г., но първото изтича през 2012 г. и в момента двете страни водят преговори за продължаването му. Планирало се е преговорите да приключат до края на август, но „по всичко личи, че преговорният процес ще се забави и посоченият срок ще бъде удължен“.

„Да се говори, че Газпром повишава или понижава цените за някоя страна е напълно некоректно. Измененията на цените на газа за даден период са предсказуем резултат от прилагането на определена формула, която е свързана с цените на нефтопродуктите. И на цените на алтернативните енергоносители не може на повлияят газовите компании“, коментира източник от „Газпром експорт“. 

За разлика от европейските партньори на Газпром, които също искат отстъпки при цените на газа (Eni и E.ON), Турция държи в ръцете си "козове", коментират руски анализатори. Анкара е стратегически партньор на Газпром при строителството на газопровода „Южен поток“ (който ще минава и през територията на България), който проект е важен за Русия. Предвижда се газопроводът с капацитет 63 млрд. куб. м годишно да минава през турската акватория на Черно море, като окончателното разрешение за това Турция още не е дала.

Някои анализатори предполагат, че този въпрос може да бъде използван от Турция за „шантаж“ при преговорите с Газпром за продължаването на споразумението за доставки на газ в частта му за цените.

Според други анализатори, и Русия, и Турция са заинтересовани от развитието на отношенията си в областта на енергетиката, още повече, че и Русия има „инструменти за натиск“ при преговорите за газа с Турция.    

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:56 | 12.09.22 г.
fallback