fallback

Сърбия започна преговори с МВФ за заем от 1 млрд. евро

Ако бъде договорен, заемът ще бъде използван само в случай на нужда, а срокът по него трябва да бъде 18 месеца

17:40 | 22.08.11 г.

Днес в сръбската столица Белград започнаха преговорите на страната с Международния валутен фонд за условията по отпускане на заем от финансовата институция на стойност около 1 млрд. евро, съобщи РИА „Новости“.

В случая става дума за кредит при евентуално неблагоприятно стечение на обстоятелствата.

Срокът по договора ще бъде 18 месеца. Ако бъде постигнато споразумение, бордът на директорите на МВФ може да го одобри в края на септември.

Делегацията на фонда, водена от Алберт Ягер, ще остане в Сърбия до 30 август.

Днес представителите на МВФ ще се срещнат с членове на сръбското правителство начело с премиера Мирко Цветкович и на ръководството на сръбската централна банка.

При посещението си експертите ще анализират макроикономическите показатели, като специално внимание ще бъде отделено на финансовата политика през 2011 и 2012 г., когато в страната ще бъдат проведени избори. Те ще разгледат и ситуацията в държавните предприятия, както и реформите в здравеопазването, образованието и пенсионната реформа. Ще бъдат обсъдени начини за подобряване на инвестиционния климат в страната.

Срокът на предишното споразумение на Сърбия с МВФ по кредитна линия за около 3 млрд. евро изтече на 15 април тази година, като Белград се възползва само от половината от договорената сума.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:00 | 12.09.22 г.
fallback