fallback

Венецуела национализира добива на злато

След национализацията на активите на три мултинационални компании единствената чужда компания, която все още добива злато в страната, е руската Rusoro

11:18 | 18.08.11 г. 13
Автор - снимка
Създател

Президентът на Венецуела Уго Чавес заяви в сряда, че ще национализира златната индустрия на страната в опит да сложи край на нелегалния добив и да подкрепи валутните резерви на правителството си, пише Financial Times.

“Ние не искаме война с никого, но все пак трябва да защитаваме страната си“, заяви бившият танкист в обръщение към армията, докато представяше нова военна техника внос от Русия.

“Разчитам на вас, защото районът тъне в анархия, управлявана от мафията... Не може да им позволим този контрол“, допълни той, посочвайки, че през следващите дни ще подпише декрет за национализация на добива на злато в страната. „По-добре е златото да попадне в нашите резерви, тъй като цената му нараства“.

Действията на Чавес следват обвинения от страна на опозицията, че венецуелското правителство планира да прехвърли резерви в размер на милиарди долари, които за момента са депозирани в щатски банки, в банки на „приятелски страни“ като Китай, Русия и Бразилия. По този начин Чавес иска да избегне риска тези активи да бъдат замразени.

Според анализаторите обаче от 29 млрд. долара, които Венецуела държи в чуждестранни банки, правителството ще успее да прехвърли едва 5 млрд. долар.

Около две трети от резервите, или около 18 млрд. долара, са под формата на 364 тона злато, от които правителството планира да прехвърли 211 тона в хранилищата на централната банка в Каракас, твърдят представители на опозицията.

“Според нас Китай, Русия и Бразилия са поискали от Венецуела да прехвърли резервите си в техни банки и така да гарантира заемите, които правителството е получило през последните години“, казва опозиционният лидер Хулио Монтоя. Според местен вестник през последните 16 месеца страната е натрупала 34 млрд. долара дългове към въпросните „приятелски страни“.

Въпреки че разполага с едни от най-големите неразработени златни залежи в света, Венецуела не успява да развие златния си сектор от години и добивът на злато остава в ръцете на мафиоти и контрабандисти. Въпреки че официално Венецуела произвежда 11 метрични тона злато на година, сивият сектор произвежда още 10 – 11 метрични тона, посочва Чавес.

След като национализира активите на 3 мултинационални компании, единствената чуждестранна компания, която все още добива злато във Венецуела, е руската Rusoro.

Срещу Венецуела са заведени няколко дела. След национализирането на двата златни проекта на канадската Gold Reserve, по-рано този месец компанията съобщи, че е увеличила иска си срещу Каракас до 2 млрд. долара от първоначално заявените 1,9 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:17 | 14.09.22 г.
fallback