fallback

И Великобритания заплашена от сваляне на рейтинга?

Според инвеститора Джим Роджърс европейските политици трябва да оставят слабите държави в еврозоната да фалират, за да си решат проблемите

18:13 | 08.08.11 г. 3

Великобритания и няколко други държави от еврозоната са заплашени от понижение на кредитния им рейтинг в следващите месеци, предупреди американският инвеститор Джим Роджърс.

Той освен това смята, че Standard&Poor's са се забавили с решението да орежат първокласния рейтинг на САЩ, пише Ройтерс.

„Идеята, че САЩ са изгубили кредитния си рейтинг, а Великобритания - не, е лудост. Има много страни в Европа – Белгия, Испания и други държави, чийто кредитен рейтинг може да бъде свален по подобие на американския“, отбелязва Роджърс.

Инвеститорът, който през 70-те години на миналия век основа заедно с Джордж Сорос Quantum Fund, прогнозира, че предстои нова вълна от вливане на ликвидност. Политиците пък полагат неистови усилия да избегнат болезнени банкрути.

Роджърс обаче смята, че Китай прави всичко необходимо да „охлади“ икономиката си и да пребори инфлацията. „Дали няма да бъде забавно? Не! Някои инвеститори в реалната икономика в Шанхай и други части на страната ще се разорят. Но това не е краят на света, не е краят на китайската икономика. Нещата може би ще се забавят, но Китай няма да изчезне от лицето на земята“, категоричен е Джим Роджърс.

Той призова европейските политици и бюрократи „да се изправят пред реалността“ и да оставят слабите държави от еврозоната да фалират, а „хората, отговорни за лошите кредити - да изгубят пари“.

„В Америка цели щати и градове обявяват банкрут много пъти. Това не е сложило края на съществуването на САЩ и на американския долар. Да, причини проблеми, и то ужасни, но те бяха решени“, коментира Роджърс.

По думите му, ако се позволи фалит на някои държави от еврозоната, то ще се положи своеобразно ново начало. „Ще се тръгне от по-силна база, ако се признаят грешките. Ето това е капитализмът!“, заключава инвеститорът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:41 | 13.09.22 г.
fallback