fallback

Ще успее ли Русия да създаде приятелска инвестиционна среда?

Властта трябва да вземе спешни мерки срещу корупцията в Руската федерация, смятат представители на бизнеса

10:52 | 20.06.11 г. 1

Световният бизнес остана скептичен, че властта в Русия най-сетне ще създаде по-приятелска инвестиционна среда, пише CNBC.

Представители на водещи световни компании изслушаха речта на президента на Руската федерация Дмитрий Медведев на Международния икономически форум в Санкт Петербург. Медведев за пореден път призова чуждите инвеститори да помогнат на страната му да редуцира зависимостта си от приходите от продажбите на петрол и природен газ.

Руската икономика е силно зависима от петродоларите, които не могат да компенсират липсата на качествени стоки местно производство. Заради високите мита вносните стоки се оскъпяват така, че са почти недостижими за обикновения руски гражданин, докато петролният и газов елит в страната няма финансови притеснения и може да си позволи практически всичко.

Стивън Шварцман, главен изпълнителен директор на Blackstone Group, коментира, че в сферата на потребителските стоки в Русия има огромни инвестиционни възможности. За да се превърне обаче страната в атрактивна инвестиционна дестинация, трябва 20-те топ руски политици да подемат сериозна битка с корупцията.

По време на икономическия форум в Санкт Петербург плащането на рушвети за пускането на електричество или за освобождаването на стоки от митническите власти например беше широко обсъдено от представителите на бизнеса. Те така и не се убедиха от речта на Медведев, че буквата на закона в Русия ще се прилага строго занапред в случаите на корупция.

Една от най-големите въпросителни за бъдещето на руската икономика е дали премиерът на Руската федерация Владимир Путин няма отново да поиска да седне на президентския стол. Водещи анализатори очакват Дмитрий Медведев да остане президент и да бъде лицето на страната пред света, а Путин да задържи премиерския пост и да продължи да упражнява влиянието си във вътрешната политика. „Те вложиха много време и средства да градят имидж на Медведев, така че едва ли ще тръгнат да правят промени догодина“, коментира за CNBC неназован водещ икономист от Wall Street.

Русия може и да не е демокрация от западен тип, но с огромните си природни ресурси и очакван растеж от 5% през 2011 г. е врата в полето за инвеститорите, търсещи нови възможности. Главният изпълнителен директор на Novartis Джо Хименес, който също присъства на форума, изрази позитивно отношение към строителството на производствени мощности в страната. Според него проектът има голямо бъдеще заради правителствената подкрепа и високите образователни стандарти във федерацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:44 | 07.09.22 г.
fallback