fallback

Признаха основните трудови права на домашните помощници

Около 100 милиона готвачи, чистачи и детегледачи ще имат регламенитрани работно време и отпуски, минимално заплащане, осигуровки и обезщетения

17:28 | 16.06.11 г. 1

Домашните работници вече ще имат регламентирано работно време, седмична почивка от поне 24 поредни часа, годишни отпуски, осигуровки и обезщетения, както и минимално заплащане. Тези права са разписани с приетата днес от Международната организация по труда (МОТ) историческа конвенция, съобщи официалният сайт на организацията.

Чрез документа се признават трудовите права на около 100 милиона готвачи, чистачи и детегледачи, съобщиха от организацията.

Проучвания на МОТ в 117 държави показват, че домашните помощници наброяват  поне 53 милиона души, но заради „сивата“ дейност на много от тях броят им е вероятно двойно повече. В развиващите се страни например, е установено, че по официални данни незаконно работещите помощници са от 4 до 12% от заетите. Около 83% от тях са жени и млади момичета, повечето от които емигранти.

В приетата конвенция домашната работа е определена като „работа в услуга на едно или много домакинства“. Чрез приетия документ се регламентират различни мерки за трудовата им защита, най-вече заради допълнителните рискове, на които са изложени заради половата им или етническа принадлежност.

В документа е записано още, че домашната работа е силно подценена и „невидима“, осъществява се предимно от представители на малцинствени групи и от жени. Често те са подлагани на дискриминация и насилие и работят при лоши условия на труд.

Според МОТ конвенцията ще влезе в сила, след като бъде ратифицирана от поне две държави.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:33 | 05.09.22 г.
fallback