fallback

Lenovo подава оферта за закупуване на Medion

Китайците искат да затвърдят бизнеса си с хардуер и посягат към германския концерн за търговия с електроника

08:41 | 01.06.11 г. 1
Автор - снимка
Създател

Председателят на Lenovo Лиу Чуандзи. Снимка: Ройтерс 

Китайският компютърен концерн Lenovo е подал оферта за придобиване на германския концерн за търговия с електроника Medion. Четвъртият по големина в света производител на компютри предлага по 13 евро за акция, съобщи самият китайски концерн, цитиран от Financial Times.

Целта е да се придобият всички акции на Medion, или в най-лошия случай – 51%. По пътя към тях Lenovo вече намери съгласието на създателя на компанията, мажоритарен собственик и председател на Надзорния съвет Герд Брахман. Той вече е приел предложението на китайците и им е продал  17,75 млн. акции за около 230,7 млн. евро. Брахман ще получи 80% от сумата в кеш и 20% под формата на акции на Lenovo. За останалата част от акциите му е договорена дългосрочна Call- и Put-опция.

Преди години китайците придобиха и компютърния раздел на американския концерн IBM. Според Lenovo сделката за германския доставчик на магазините Aldi трябва да бъде одобрена и от антимонополния орган. Още във вторник слухове за придобиването дадоха криле на акциите на Medion. Те поскъпнаха с повече от 7% и приключиха сесията на борсата във Франкфурт с най-високата си стойност от два месеца и половина – 11,23 евро. В Хонконг пък акциите на Lenovo поевтиняха с 0,9%. 

Според източници на Ройтерс придобиването на дял от Medion е част от сделката за изкупуването на цялата компания, оценена на над 830 млн. долара. От Lenovo коментираха само, че са отворени и към бъдещи изкупувания.

Преди броени дни Lenovo обяви, че печалбата й за финансовата 2010 г. е скочила над два пъти на фона на възстановяването на търсенето в глобален мащаб. Компанията отчете печалба от 273 млн. долара, или 2,73 долара на акция за финансовата година, приключила на 31 март, спрямо печалбата от 129,4 млн. долара през предишната финансова година. Печалбата за четвъртото тримесечие е в размер на 42,13 млн. долара спрямо 12,8 млн. долара за същия период година по-рано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:56 | 13.09.22 г.
fallback