fallback

Обама и Нетаняху изразиха различия по въпроса за Близкия изток

За първи път американски президент открито отказа безусловна подкрепа за политиката на Израел в Близкия изток

22:04 | 20.05.11 г.
Автор - снимка
Създател

Американският президент Барак Обама заяви, че САЩ и Израел имат „различия“ по въпроса за постигане на мир в Близкия изток, съобщава BBC.

Разговорите във Вашингтон между израелския премиер Бенямин Нетаняху и Обама бяха проведени след ключова реч на американския президент, в която той подчерта, че всяка бъдеща палестинска държава трябва да е базирана на границите от преди войната през 1967 г.

Нетаняху посочи, че някои отстъпки могат да бъдат направени, но подчерта отново, че за границите от 1967 не може да става и дума. Той все пак заяви, че цени усилията на президента Обама, допълвайки, че „Израел иска мир“.

Обама каза, че двамата са обсъдили промените в региона и техния ефект върху сигурността на САЩ и Израел. Той допълни, че ситуацията разкрива, както „възможности“, така и „опасности“.

Обама посочи, че двете страни имат различия по въпроса за бъдеща държава на палестинците, но че такива спорове понякога се водят „между приятели“. Той допълни, че истински мир може да бъде постигнат единствено, ако Израел има възможност да се защитава от опасности.

Нетаняху заяви, че „въпреки че Израел е готов да направи щедри отстъпки за постигането на мирно споразумение, страната не може да се върне към границите от 1967 г. , защото тези граници са незащитими“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:05 | 02.09.22 г.
fallback