fallback

Доминик Строс-Кан подаде оставка

Съдът в Ню Йорк днес ще разгледа отново искането на адвокатите клиентът им да бъде освободен под гаранция

07:57 | 19.05.11 г.
Автор - снимка
Създател

Снимка: Ройтерс

Директорът на Международния валутен фонд Доминик Строс-Кан подаде оставка заради обвинения в сексуално нападение, предаде АФП.

Строс-Кан бе задържан в събота след повдигнати обвинения от камериерка, работеща в хотела, в който французинът е бил отседнал. Въпреки че Строс-Кан отрича всички обвинения, той бе подложен на натиск да подаде оставка от председателското си място на МВФ.

Съдът в Ню Йорк днес ще разгледа отново искането на адвокатите на Доминик Строс-Кан клиентът им да бъде освободен под гаранция, съобщиха световните агенции, цитирайки говорител на прокуратурата.

На заседание в понеделник съдията реши Строс-Кан да остане в ареста. Той отхвърли предложението на защитата му да бъде пуснат под гаранция от един милион долара, заради опасения, че може да избяга във Франция.

Този път адвокатите се надяват да постигнат разрешение за временното му освобождаване, тъй като смятат да предложат мерки за стриктно наблюдение на Строс-Кан, например да му бъде поставена електронна гривна, която да показва местонахождението му, или да предаде паспорта си, както и други "много стриктни условия", които ще направят бягството му от САЩ невъзможно. Адвокатите смятат да поискат временно освобождаване на  Доминик Строс-Кан, мотивирайки се със здравословното му състояние. 

Строс-Кан бе изведен от самолет за Париж в събота и му бяха повдигнати обвинения в сексуално посегателство, опит за изнасилване и незаконно задържане на хотелска камериерка в скандал, който изглежда унищожава шансовете му да се кандидатира за президент на Франция догодина.

Междувременно стана ясно, че 32-годишната камериерка, която твърди, че Строс-Кан се е опитал да я насили, се укрива, заявяват нейни представители.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:30 | 13.09.22 г.
fallback