fallback

Данъците и отчисленията от заплатите в страните от ОИСР са нараснали през 2010

Данъчната тежест е нараснала в 22 от 34 страни от ОИСР, начело с Холандия, Испания и Исландия, докато Дания, Гърция, Германия и Унгария са отчели най-голямо понижение

18:01 | 11.05.11 г.

Данъците и отчисленията от заплатите са се увеличили през 2010 година в повечето страни от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), което силно се е отразило на доходите на гражданите, показва проучване, цитирано от Франс прес.

Средните отчисления от данъци и социални вноски върху доходите от заплати са се увеличили в повечето страни през 2010 година, преобръщайки тенденцията за намаляване на налоговия натиск, наблюдавана през предходните години, се казва в документа.

Въпреки това ОИСР изтъква, че в повечето случаи увеличенията са били слаби.

Данъчната тежест е нараснала в 22 от 34 страни от ОИСР, начело с Холандия, Испания и Исландия, докато Дания, Гърция, Германия и Унгария са отчели най-голямо понижение.

Според проучването данъците върху заплатите, включващи социални вноски от работодателя и от работещия, са основен фактор за решенията на предприятията да назначават нови служители и за стимула за труд на индивидуално равнище.

Поради това организацията препоръчва като част от усилията за оздравяване на държавните финанси правителствата да обмислят промяна на фискалната структура и да поставят по-силен акцент върху непреките данъци, отколкото върху преките.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:24 | 14.09.22 г.
fallback