fallback

Великобритания обмисля международни санкции срещу режима в Сирия

Британският външен министър призна, че засега е трудно ООН да приеме резолюция срещу Сирия, намеквайки за съпротивата на Китай и Русия

20:37 | 26.04.11 г.
Автор - снимка
Създател

Великобритания ще потърси съдействието на европейските си партньори и на други държави, за да бъдат наложени санкции срещу представителите на режима в Сирия, ако властите продължат да използват насилие за потушаване на протестите. Това заяви днес пред британския парламент външният министър Уилям Хейг, цитиран от Ройтерс.

Хейг същевременно призна, че засега е трудно ООН да приеме резолюция, осъждаща смазването на протестите в Сирия, намеквайки за съпротивата на някои членки на Съвета за сигурност като Китай и Русия.

"Ако обаче Сирия продължи да се плъзга по пътя на още по-свирепи репресии, тогава, естествено, нашата загриженост ще бъде споделена по-широко в Съвета за сигурност и ситуацията там ще се промени," каза Хейг.

Британският външен министър каза също, че страната му е готова да евакуира останалите в Сирия близо 700 британски поданици.

Засягайки ситуацията в Либия, Хейг изрази надежда, че идната седмица ще бъде сключено споразумение за създаване на международен фонд в помощ на контролираната от бунтовниците източна част на страната.

Бунтовнически лидер съобщи в неделя, че Кувейт се е съгласил да отпусне 50 милиона кувейтски динара (около 182 млн. долара) за Преходния национален съвет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:17 | 07.09.22 г.
fallback