fallback

Обама за Либия: Мисията върви успешно

Междувременно бунтовническите сили обявиха, че са превзели стратегическия град Адждабия

13:48 | 26.03.11 г. 2

Осем дни след началото на войната в Либия американският президент Барак Обама заяви, че водената от САЩ военна кампания върви успешно, съобщи AP.

Либийската противовъздушна отбрана е „извадена от строя” и силите, верни на Муамар Кадафи, са изтласкани извън градовете, в които хората въстанаха срещу него. Избегната е и хуманитарна криза, каза Обама днес.

„Имаме успех в нашата мисия”, заяви Обама по време на ежеседмичното си обръщение по радиото и в интернет.

Коментарът му се въприема като прелюдия към планирана за понеделник реч към нацията, която да обясни вземането на решения от негова страна. И двете обръщения идват след оплаквания на законодатели и от двете партии, че президентът не е потърсил тяхното сътрудничество или не е обяснил ясно американското участие в мисията.

Днес Обама настоя, че мисията в Либия е ясна и фокусирана, като САЩ и техните съюзници работят заедно, за да приведат в действие мандат на Съвета на сигурност на ООН за защита на либийския народ.

На 19 март водени от САЩ сили започнаха ракетни нападения срещу силите на Кадафи.

По-късно НАТО обяви, че поема контрол над забранената за полети зона над Либия.

Междувременно бунтовническите сили обявиха, че са превзели стратегическия град Адждабия в Източна Либия днес, предаде CNN.

В петък властите в Либия заявиха, че въздушните удари на коалицията осигуряват прикритие за бунтовниците да напредват към Адждабия. Градът е вход към богатата на петрол източна част на страната и ключова спирка по пътя към „крепостта” на бунтовниците Бенгази.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:48 | 03.09.22 г.
fallback