fallback

Съюзниците атакуваха резиденцията на Кадафи във втората нощ на атаки

Либия обяви примирие, но спирането на огъня не бе признато от САЩ и ударите продължиха

08:06 | 21.03.11 г.
Автор - снимка
Създател

Военни машини, обект на бомбардировките. Снимка: Reuters

Либийските въоръжени сили са издали заповед за прекратяване на огъня, съобщи на пресконференция армейски говорител, цитиран от Ройтерс. Примирието обаче бе отхвърлено от САЩ и ударите срещу цели в африканската държава продължиха и тази нощ.

"Смятаме, че обявеното спиране на огъня не е истина или че то веднага е било нарушено", заяви съветникът по въпросите на националната сигурност в Белия дом Том Донилън.

Във вчерашните удари са взели участие италиански самолети Торнадо, които са имали за цел да обезвредят обектите на ПВО на либийска територия с ракети въздух-земя. Британска подводница също се включи в атаките, като те също са били насочени срещу системите за сигурност на Либия.

От американското командване бе съобщено, че не се цели атакуването директно на Муамар Кадафи, но тази нощ е била взривена административна сграда, разположена в президентския комплекс в Триполи.

Тя е била напълно разрушена от ракета, съобщи кореспондент на Франс прес от мястото на събитието.

Сградата се намира на петдесетина метра от шатрата, в която полковник Кадафи приема важните си гости. Чуждестранни журналисти били отведени с автобус от властите до резиденцията, за да видят пораженията.

Резиденцията Баб ел Азизия е разположена в южната част на либийската столица. Снощи в района се чуха мощни експлозии, а над резиденцията се издигнаха кълба дим.

По информация на бунтовниците силите на Кадафи са убили над 8 хиляди бунтовници през последните дни. Само през уикенда в Бенгази са били ликвидирани над 90 души, съобщава телевизия Ал Джазира.

В същото време САЩ съобщават, че нямат данни за цивилни жертви по време на въздушните удари на коалицията срещу Либия. Либийски официални медии критикуваха вчера ударите срещу "цивилни цели". "Цивилни обекти в Триполи бяха мишена на въздушните удари на неприятелската авиация на кръстоносците", беше съобщила държавната телевизия.

Вицеадмирал Гортни заяви, че коалицията не е изгубила нито един самолет от участвалите в днешните бомбардировки на либийската противовъздушна отбрана и сухопътните войски.

Той увери, че Муамар Кадафи не е в "списъка на целите" на въздушните удари. По думите на вицеадмирал Гортни обстрелването с крилати ракети "Томахоук" и въздушните бомбардировки са били много ефективни срещу либийските ракети земя-въздух, които представляват заплаха за самолетите летящи на средни и големи височини.

Той уточни, че днес три американски стратегически бомбардировачи Б-2 са атакували летище, а изтребители на САЩ, Великобритания и Франция са нанесли удари по сухопътните войски на Кадафи в район на 16 км южно от бунтовническата крепост Бенгази, съобщи Асошиейтед прес.

Към коалицията срещу Кадафи, която първоначално включваше САЩ, Великобритания, Франция, Италия и Канада, са се присъединили Белгия и Катар, добави вицеадмиралът.

Снимки от атаките срещу Либия може да разгледате тук  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:29 | 13.09.22 г.
fallback