fallback

Коалицията срещу Кадафи

Кой с какво разполага в алианса между Великобритания, Франция, САЩ, Канада и останалите противници на режима на полковника

08:41 | 20.03.11 г.
Автор - снимка
Създател

Франция има стотина самолета Рафал и Мираж и няколко самолета за наблюдение АУАКС. Самолетоносачът "Шарл де Гол", потегля днес от Тулон към Либия.

Великобритания: Лондон обяви, че разполага самолети Торнадо и Юрофайтър в бази, близки до Либия. Две британски фрегати са сега в Средиземно море - корабите "Уестминстър" и "Кимбърленд".

САЩ са разположили свои самолети F-15 и F-16 в сицилианската база Сигонела. Самолетоносачът "Батаан" и два поддържащи го кораба са изпратени към Средиземно море.

Канада обеща 7 изтребителя CF-18, които са разположени в база в Италия.

Италия предложи базата на НАТО в Неапол да бъде използвана за команден център на военната операция от страна на Съюзническите сили в Либи, заяви премиерът Силвио Берлускони.

"Аз предложих военното координиране на операцията да бъде във военната база на НАТО в Неапол", заяви той пред репортери след среща на световните сили в Париж Той каза още , че на този етап Италия няма да участва с военна сила, но може да се включи на по-късен етап.

"За момента ние даваме бази на разположение, но на по-късен етап, ако те поискат, е възможно и военно участие, каза Берлускони.

Дания одобри участието на четири самолета F-16 и на два резервни самолета, както и на военнотранспортен самолет. Всички бяха изпратени в база в Сицилия.

Норвегия обеща шест F-16.

Белгия ще участва с между четири до шест самолета F-16, както и с кораб за откриване и обезвреждане на мини.

Холандия обяви, че участва в операцията, без да уточнява как.

Гърция предлага бази, но не уточни кои.

От арабските страни Катар обяви, че участва, без да дава подробности.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:16 | 05.09.22 г.
fallback