fallback

Великобритания удари Либия със самолети

Войските на Кадафи продължават натиска върху опозицията, либийските лидери се укриват в бункери

08:35 | 20.03.11 г.
Автор - снимка
Създател

Британски изтребители-бомбардировачи "Торнадо" се включиха в международната военна акция в Либия, изстрелвайки ракети по ключови цели, съобщи министерството на отбраната в Лондон тази нощ.

Британска подводница вече участва заедно с американски кораби в първата вълна от операция "Одисея Зора" снощи, при която бяха изстреляни над 110 ракети "Томахоук" по обекти на либийската ПВО.

В изявлението си ген.-майор Джон Лоримър заяви, че вече може да потвърди, че Кралските ВВС също са изстреляли крилати ракети "Стормшадоу" от няколко самолета "Торнадо", но не уточни кога и къде са нанесени ударите, посочва ДПА.

Министърът на отбраната Лиъм Фокс подчерта, че самолетите са прелетели 3000 мили от базата си Мархам в Норфолк в Обединеното кралство, което е най-далечната британска бомбардировъчна мисия след Фолклендската война с Аржентина.

Либийската телевизия съобщи тази нощ за нови въздушни удари на съюзническите сили срещу обекти в Триполи. Атаката на враговете кръстоносци продължава, заяви телевизията, цитирана от Ройтерс.

Според съобщение на военното командване, цитирано от телевизията, жертвите от снощните удари са 48 жертви, а поне 150 са ранените, при това сред тях имало много деца. Била пострадала болницата Бир Иста Миляд в предградие на Триполи.

В Триполи се чуха силни взривове и зенитен огън. Огънят на зенитните оръдия е продължил около десет минути според ВВС.

Военната акция е необходима, законна и правилна, заяви британският премиер Дейвид Камерън след извънредно заседание вчера с висши правителствени служители на Даунинг стрийт 10, като добави, че в мислите си е с британските военни, които рискуват живота си, за да спасят живота на други.

През нощта либийската армия, вярна на Муамар Кадафи, отново е подложила на обстрел крепостта на въстаниците град Бенгази в източната част на страната, съобщи телевизия “Ал Джазира”.

По данни на телевизията либийската армия използва танкове и ракетни установки „Град”. Жителите на града се крият от огъня в джамиите.

Междувременно френската армия опроверга съобщение на либийската телевизия за свален френски военен самолет през нощта срещу неделя над Триполи.

Всички френски самолети са се завърнали в базите си, съобщи на сайта си френската телевизия BFM, като се позова на говорителя на френския генерален щаб.

От днес и Испания ще участва във военните операции срещу Либия с четири изтребителя F-18, самолет за зареждане с гориво във въздуха, самолет за морско наблюдение, фрегата и подводница, съобщи министерството на отбраната с комюнике, цитирано от Франс прес.

Четирите F-18 и самолетът цистерна Боинг 707 са излетели в събота следобед от базата Торехон край Мадрид и са пристигнали в италианската база Дечимоману Сардиния. Те ще извършват патрулиращи полети от днес сутринта.

Либийската държавна телевизия съобщи, че при въздушните удари срещу цивилни зони в няколко либийски градове вчера са убити 48 души и 150 са ранени, предаде Ройтерс. Според съобщението на либийските въоръжени сили са били атакувани Триполи, Сирт, Бенгази, Мисрата и Зуара.

Полковник Муамар Кадафи, членовете на неговото семейство и висши официални лица от режима се намират в секретни подземни укрития. Това съобщава израелският сайт “Дебка”, като се позовава на военни източници.

"Военни източници съобщиха, че през последните дни либийският лидер сериозно се е подготвил за предстоящите удари. Той е разположил военни самолети и наземни сили в укрития в пустинята, за да минимизира тяхната уязвимост. Той, неговото семейство и хората от държавния елит най-вероятно са се укрили под земята в тайни бункери", съобщава сайтът.

Междувременно стана ясно, че страните от коалицията, провеждаща военната операция срещу Либия, са установили днес военноморска блокада на северноафриканската страна, съобщи ИТАР-ТАСС. В операцията участват над 20 бойни кораба и подводници.

В неделя към района на Средиземно море се отправя и френският самолетоносач “Шарл де Гол” заедно с 3 фрегати.

Обезпечаването на блокада на Либия откъм море става още по-важно след съобщенията, че в събота силите на Кадафи са извършили десант на бреговете край Бенгази, което теоретично прави възможно градът да бъде поставен "в менгеме" и да бъде принуден да се предаде, посочва Газета.Ru.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:38 | 05.09.22 г.
fallback