fallback

Либия отхвърли резолюцията на ООН, армията атакува Бенгази

Кадафи обяви, че е настъпил денят за решителна битка, проведени са масирани въздушни удари срещу бунтовниците

08:00 | 18.03.11 г. 3
Автор - снимка
Създател

Властите в Либия отхвърлят резолюцията на Съвета за сигурност на ООН, съобщи ИТАР-ТАСС. Според официалния говорител на министерството на външните работи на Либия Халед Каим резолюцията "представлява заплаха за единството на страната".

"Тази резолюция отразява агресивната позиция на международната общност", подчертава той. Каим осъди "стремежа на страни като Франция, Великобритания и САЩ да разделят Либия".

Въпреки това, подчертава говорителят, цитиран и от Франс прес, Либия е готова да обяви примирие в действията си срещу бунтовниците, но настоява преди това да се дискутира в подробности прилагането на това примирие. Най-вероятно за целта ще бъде използван надежден посредник. Говорителят изтъква още, че възможното примирие било обсъждано със специалния представител на ООН Абдул Хатиб, който в четвъртък отпътува от Триполи.

"Либия ще реагира положително на резолюцията на ООН, за да докажем, желанието си да гарантираме защита на цивилното население", подчертал Халед Каим.

Вчера либийският лидер Муамар Кадафи заяви, че е настъпил денят на „решителната битка“ за град Мисурата – единственото селище в Западна Либия, която остава под контрола на въстаниците, предаде АП.

След това правителствената армия може да пристъпи към превземането на Бенгази в източната част на страната.

Армията на Кадафи е разгърнала мощно контранастъпление срещу позициите на въстаниците вчера. Изтребители на либийските ВВС са нанесли ракетен удар срещу летището Бенина, на 10 км от Бенгази.

Въздушното нападение беше извършено след отказа на населението в града да приеме ултиматума на Кадафи да напусне града до сутринта, преди щурма на верните на режима части, предаде ИТАР-ТАСС.

Най-малко 30 души, между които жени и деца, са били убити в град Адждабия, предаде Ройтерс.

Според ръководителя на военния комитет за отбрана на града полковник Али ал Бергаси жителите на града са въоръжени и ще се защитават. „Имаме зенитни установки и танкове“, заяви той.

Заместник ръководителят на мисията на Либия в ООН Ибрахим ад Дабаши заяви, че въстаниците ще могат да се задържат в Адждабия не повече от 10 часа и след това пътят към Бенгази за армията на Кадафи ще е открит, пише NEWSru.

Междувременно либийската армия обяви, че в неделя ще прекъсне военните си операции срещу бунтовниците, за да им даде шанс да сложат оръжие и да се възползват от обещанието, че няма да бъдат преследвани, ако се предадат. Това съобщи либийската агенция Джана, цитирана от Франс прес.

Синът на Кадафи Сейф ал Ислам заяви в сряда, че правителствената армия на Либия е близо до завземането на Бенгази, в който са концентрирани основните сили на опозицията. „Военните операции приключиха. След 48 часа всичко ще приключи. Нашата армия вече наближава Бенгази“, заяви Сейм ал Ислам.

Самият Кадафи нарече случващото се в страната „заговор против либийския народ“.

„Моята задача е да освободя населението от въоръжените банди, окупирали Бенгази. Има опасност бунтовниците да използват населението като жив щит. Напълно вероятно е бунтовниците да убиват мирни жители и след това да хвърлят вината върху либийската армия“, каза той в интервю за „Фигаро“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:07 | 13.09.22 г.
fallback