fallback

Съветът за сигурност на ООН обсъжда забранена за полети зона над Либия

Руският президент Дмитрий Медведев предупреди, че предложението предвижда възможност за сухопътни военни операции в Либия

19:31 | 16.03.11 г. 1
Автор - снимка
Създател

Съветът за сигурност на ООН обсъжда при закрити врата проекторезолюция за налагане на забранена за полети зона над Либия и затягане на оръжейното ембарго срещу режима на Муамар Кадафи, предаде ДПА.

Проекторезолюцията е внесена от Ливан от името на Арабската лига. Тя е подкрепена от Великобритания и Франция и предвижда "установяване на забрана за всякакви полети над Либия, за да се защити цивилното население".

Руският президент Дмитрий Медведев предупреди, че предложението предвижда възможност за сухопътни военни операции в Либия. "Ние с вас разбираме какво означават сухопътните операции - могат да означават започване на война, при това не гражданска, а война, включваща международен контингент", предупреди Медведев, цитиран от Ройтерс.

Проекторезолюцията дава разрешение на членките на Съвета за сигурност "да вземат всички необходими мерки, за да наложат спазването" на забранената за полети зона. Русия не се е обявила против създаването на такава зона, но има въпроси относно начина, по който тя трябва да бъде създадена.

В писмо до държавните и правителствени ръководители на страните членки на Съвета за сигурност на ООН френският президент Никола Саркози ги призова да подкрепят незабавно проекторезолюцията.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун призова за незабавно прекратяване на военните действия в Либия, където силите на Кадафи напредват към позициите на бунтовниците в източната част на страната. Бан изрази сериозно безпокойство от признаците за задаващото се нападение на правителствените войски срещу Бенгази. Бомбардирането на град като Бенгази "ще изложи живота на много цивилни на риск", заяви генералният секретар на ООН и призова всички участници в конфликта незабавно да прекратят огъня.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:50 | 13.09.22 г.
fallback