fallback

Бахрейн обяви извънредно положение заради политическата криза

Решението дойде, след като в монархията бяха изпратени войски от Саудитска Арабия

18:03 | 15.03.11 г.
Автор - снимка
Създател

Бахрейн обяви извънредно положение във вторник заради размириците в монархията, които продължават от седмици и задълбочиха политическата криза в страната.

Мярката е влязла в сила незабавно и ще продължи през следващите три месеца, предаде Financial Times.

По заповед на краля на Бахрейн Хамад командирът на отбранителните сили на страната е бил упълномощен да предприеме „всички необходими мерки за защита сигурността на държавата и нейните граждани”. Това стана ясно от изявлението му по държавната телевизия.

Съобщението дойде, след като в няколко части от страната избухнаха престрелки. Причината за това се дължи и на пристигането на войски от Саудитска Арабия, които обкръжават крепостта на кралското семейство в столицата Манама.

Шиитската мюсюлманска опозиция на правителството в Бахрейн обвинява привържениците на сунитското правителство и цивилните полицаи за насилието, избухнало през нощта. В същото време сунитите обвиниха шиитски младежи, че са се въоръжавали и тероризирали квартали.

Кварталите в голяма част от малката островна страна са разпокъсани от въоръжени банди на младежи от двете страни, а голяма част от бизнес центъра на столицата се контролира изцяло от опозицията.

Много от жителите на страната се запасяват с храна и бензин, в очакване политическа криза да обхване целия остров и да се проточи.

Протестиращите шиити демонстрираха срещу вчерашното пристигане на войски от Саудитска Арабия, което може да доведе до допълнителни сблъсъци в Бахрейн.

Намесата на Саудитска Арабия драматично ескалира политическа криза Бахрейн, като някои от протестиращите се опасяват, че саудитските войници могат да унищожат жестоко основния лагер опозицията в кръговото движение в Манама „Pearl”.

Някои анализатори се страхуват, че всякакви военни действия от страна на Саудитска Арабия в Бахрейн биха могли да въвлекат Иран в конфликта, което ще изостри регионалния сблъсък между двата икономически и военни гиганта в мюсюлманския свят.

Официално войските на Саудитска Арабия са в Бахрейн, за да защитават държавните учреждения, но на практика няма обществена или частна собственост, която да е увредена по време на протестите досега.

Някои казват, че присъствието на Саудитска Арабия е насочено към оказване на натиск върху шиитската опозиция да се съгласи да се оттегли и да влезе в "националния диалог", за който призова Шейх Салман бин Хамад ал-Халифа, който е престолонаследник на Бахрейн.

Общо 1 000 войници от Саудитска Арабия и още 500 от Обединените арабски емирства (ОАЕ) бяха изпратени в Бахрейн вчера с мандат от Съвета за сътрудничество в Персийския залив по молба на сунитския режим, който се подкрепя и от правителството на САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:26 | 11.09.22 г.
fallback