fallback

Standard & Poor's понижи рейтинга на Либия и се отказа да го определя повече

САЩ затварят посолството си в страната, докато България ще продължи да поддържа дипломатическото си представителство

21:08 | 10.03.11 г.
Автор - снимка
Създател

Международната рейтингова агенция Standard & Poor's днес понижи суверенния рейтинг на Либия до равнище "junk" (дълг с висок риск) и временно сложи край на оценките си за страната, предаде Асошиейтед прес.

Standard & Poor's посочи, че е намалила дългосрочния и краткосрочния рейтинг на северноафриканската страна от BBB+/A-2 на BB/B.

Освен това рейтингът бе изваден от наблюдението с негативна перспектива (CreditWatch negative).

Агенцията обяви също така, че е решила да спре определянето на либийския рейтинг "заради налагането на санкции и липсата на надеждна икономическа и политическа информация".

Седмици наред силите на либийския лидер Муамар Кадафи водят битки с бунтовниците като част от най-ожесточените протестни движения, засегнали арабския свят, припомня АП.

Съединените щати обявиха днес, че прекъсват отношенията с посолството на Либия във Вашингтон и ще настояват за затварянето му, съобщи държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън пред конгресна комисия. Клинтън каза също, че САЩ затварят посолството си в Либия, посочва АФП.

България ще продължи да поддържа дипломатическото си представителство в Либия, заяви пред български журналисти в Брюксел министърът на външните работи Николай Младенов.

Министърът участва в извънредна неформална среща на външните министри от ЕС, като основната обсъждана тема е било положението в Либия.

Държавният министър на външните работи на Германия Вернер Хойер се противопостави на признаването на легитимността на Преходния национален съвет на Либия, предаде БНР.

Хойер изрази скептицизъм относно предложението на Европейския парламент да се признае временното правителство на Либия, защото структурата на новата власт засега не притежава ясни очертания. Все пак високопоставеният германски дипломат изтъкна, че с новите политически сили на Либия трябва да се поддържа диалог.

Германия настоява всякакви по-сериозни решения, като забрана на полети над въздушното пространство на Либия или военна намеса, да бъдат с мандат на Съвета за сигурност на ООН и с подкрепата на страните от региона и най-вече на Арабската лига.

”Помолен да коментира решението на Франция да признае бунтовниците, премиерът на Италия Силвио Берлускони отговори: "Това е решение на едно отделно правителство. Мисля, че за нас е по-добре да се вслушаме в гласа на цялата Европейска общност."

Междувременно италианският външен министър Франко Фратини призова ЕС да участва заедно с НАТО в обща военноморска операция, която да контролира спазването на международните санкции срещу Либия и най-вече на оръжейното ембарго, съобщи ИТАР-ТАСС

Европейският съюз одобри официално днес затягането на санкциите срещу режима на Муамар Кадафи, визиращи пет ключови финансови институции и едно физическо лице, предаде Франс прес. Списъкът на визираните от новите мерки физически и юридически лица ще бъде публикуван в петък на Официалния бюлетин на ЕС. Тогава те ще влязат и в сила

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен каза днес, че евентуални военни действия на алианса в Либия би трябвало да се основават на явна необходимост и ясен мандат и да имат подкрепа в региона, предаде Ройтерс.

(БТА)

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:01 | 28.08.22 г.
fallback