fallback

Акциите в Дубай станаха най-евтини в света заради революцията в Близкия Изток

Ниската безработица и инфлация в Дубай създават добри възможности за инвестиране, според анализатори на ING

10:39 | 09.03.11 г. 1
Автор - снимка
Създател

Растящата политическа нестабилност в Близкия Изток направи акциите на фондовата борса в Дубай най-евтините в света, ако цените им се съпоставят с активите на компаниите. 

Фондовите пазари в емирство Дубай се оказаха най-потърпевши от гражданските размирици в арабския свят, като пазарната им оценка в момента е най-ниската, откакто Bloomberg започва да води данни за нея през 2006 г.

Според инвестиционни компании като ING Groep и Charlemagne Capital това е силен сигнал, че акциите в Дубай дават добра инвестиционна възможност.

Водещият борсов индекс в Дубай Dubai Financial Market General Index (DFM) е изгубил 13% от стойността си от началото на годината. Цените на включените в него акции е средно 0,6 пъти по-ниска от балансовата стойност на техните активи (съотношение P/B).

Изчисления на Bloomberg показват, че коефициентът P/B за акциите в Дубай дава отстъпка от средно 67% спрямо средните стойности на този показател за акциите в света. Стойността му е най-ниската за последните четири години.

Акциите в Дубай пострадаха от антиправителствените протести в Египет и Тунис, които бързо се пренесоха в други ислямски страни от Близкия Изток и Северна Африка, застрашавайки по този начин икономическия растеж на Дубай. Емирството е финансов център на региона, като засега остава встрани от безредиците заради ниската инфлация от 0,4% и безработицата от едва 0,8%.

Тези добри икономически показатели и ниската пазарна оценка на дубайските акции дават на инвеститорите възможности за печалба, коментират анализатори от ING Groep и Charlemagne Capital.

По думите на Марк Кромбас от Charlemagne Capital най-лошите сценарии са вече отразени в цените на акциите в Дубай, което дава добри възможности за по-смелите инвеститори, които се фокусират върху стойността на акциите и имат търпение.

Според Кромбас пазарната оценка на дубайските акции ще скочи над балансовата стойност на активите им през следващите няколко години заради развитието на икономиката на региона.

Дубайският борсов индекс DFM е също така с едно от най-ниските съотношения между цена и очаквана печалба (P/E) на включените в него компании. Стойността на показателя е 5,7, като е най-ниската в сравнение с индексите в световен мащаб. Тя е и с 30% по-ниска в сравнение със средното съотношение P/E на индекса DFM от 8,1 за последните четири години.

Фондовият пазар в Дубай е сред тези с най-резки изменения в света през последните години. Водещият индекс DFM се повиши с 493% в периода между 2003 и 2007 г., когато оценката на акциите в него стана 3 пъти по-голяма от балансовата стойност на активите им.

През 2008 година обаче DFM загуби 72% в разгара на световната финансова криза. През тази пикова за финансовата криза година цените на имотите в Дубай се сринаха с 62 на сто.

В края на следващата 2009 година дубайската държавна инвестиционна компания Dubai World разтърси финансовите пазари с новината, че трябва да преструктурира своя дълг.

През миналата седмица DFM падна до най-ниското си ниво от 2004 година заради протестите срещу режимите в арабския свят. Икономиката на Дубай отчете 2,5% ръст през първите девет месеца на 2010 година, като обстановката в страната остава стабилна заради ниското ниво на безработица. Това се дължи на законите на емирството, които изискват уволнените чуждестранни работници да напуснат Дубай в срок от 30 дни след изтичане на работната им виза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:30 | 05.09.22 г.
fallback