fallback

JPMorgan: Масираните разпродажби на облигации от 1994 година може да се повторят

Едновременното вдигане на лихвите от централните банки на развитите и развиващите се страни след една до три години може да предизвика това, предупреждава главният икономист на банката

13:25 | 07.03.11 г. 1
Автор - снимка
Създател

Централните банки на развиващите се икономики рискуват да отприщят масирани разпродажби на глобални облигации в „стил 1994 година“, смята Брус Касман, главен икономист в JPMorgan Chase & Co., цитиран от Bloomberg.

Това може да се случи още през следващата година, когато Федералният резерв започне да повишава лихвите в САЩ, ако дотогава тези централни банки продължават да затягат паричната си политика.

Касман изчислява, че дори след последните повишения лихвите (коригирани с инфлацията) в развиващите се страни остават с около 2 процентни пункта по-ниски от средните през 2008 и ще завършат годината близко до рецесионните си нива.

Икономистът посочва, че нежеланието на тези централни банки да реагират бързо може да ги провали в опита им да обуздаят инфлацията в своите страни, като в същото време я подклаждат навън, което ще доведе в един момент до едновременно затягане на паричната политика от тях и от Федералния резерв.

Това според Касман може да предизвика ситуацията от 1994, когато инвеститорите първоначално се усъмниха в решимостта на Фед да се бори с инфлацията, но след като централната банка почти удвои лихвите, цената на щатските държавни облигации спадна с повече от 3%.

Този сценарий може да се развие след една до три години, предупреждава той.

„Идеалната ситуация е развитият свят да се върне към растежа, когато развиващият се започне да забавя, но възстановяването на САЩ и други страни може да даде нов тласък на развиващите се икономики“, отбелязва Джим О'Нийл, ръководител на Goldman Sachs Asset Management.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:39 | 14.09.22 г.
fallback