fallback

Кристалина Георгиева поиска либийските власти да допуснат хуманитарни работници

Опозиция в страната отказва да преговаря с Муамар Кадафи, срещу когото днес Интерпол обяви глобална тревога

19:13 | 04.03.11 г.
Автор - снимка
Създател

Еврокомисарят по международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи Кристалина Георгиева заяви днес, че е все по-разтревожена от положението на бежанците на либийско-тунизийската граница и поиска от либийските власти да допуснат хуманитарни работници в Либия, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Екипът на комисаря уточни, че на границата на Либия с Тунис има три групи бежанци - най-много са египтяните, втората група са хора от страни, които не могат лесно да изведат своите граждани, а третата и най-малобройна група са хора, които не могат да се приберат по различни причини.

Международната полицейска организация Интерпол днес обяви глобална тревога срещу либийския лидер Муамар Кадафи и 15 членове на семейството му и близки сътрудници, съобщиха световните агенции.

Мярката е предприета с цел да се помогне за налагането на международните санкции срещу либийския лидер и режима му. Интерпол издава т. нар. оранжев бюлетин, когато действие или събитие представлява заплаха за обществената сигурност, отбелязва Ройтерс.

Близо 5000 либийци се молиха днес край трибунала в Бенгази - средище на бунта срещу Муамар Кадафи, след проповед, в която имамът обеща, че "победата е близо", съобщи Франс прес.

"Нося ви добра вест: победата е близо, стегнете редиците, революцията ще победи", заяви имамът Салем Джабер пред събралите се на площад, превърнат в молитвена зала на открито, под дъжда.

Либийската опозиция отказва да преговаря с режима на Муамар Кадафи за мирно разрешаване на кризата в страната. Единственото условие за преговори е либийският ръководител да подаде оставка, каза говорител на създадения в Бенгази Национален съвет.

Той представлява източните градове, които са в ръцете на бунтовниците, и се оглавява от бившия министър на правосъдието Мустафа Абдел Джалил. От Бенгази призоваха дори за военна намеса отвън, за да бъдат прекратени въздушните атаки срещу тях, съобщи по-рано днес БНТ.

Макар и да не са обявили точно какви идеи изповядват, бунтовниците срещу режима в Триполи не оставят съмнение по един въпрос. Те ще преговарят само за това как Кадафи да се оттегли и да напусне страната, посочи говорител на сформирания в Бенгази Национален съвет.

Мъжете, които са хванали оръжие, за да се бият срещу режима, са още по-крайни. Либиец: "Ние не искаме той да си отиде. Искаме да бъде екзекутиран, да бъде публично обесен."

В момента обаче нито една от страните няма възможности за решителна атака, коментират наблюдатели. Очертава се патова ситуация, а това само ще задълбочи хуманитарната криза в Либия и околните държави.

Обстановката е крайно сложна, смята руският президент Дмитрий Медведев: "Това е екстремна ситуация. Либия се намира на прага на гражданска война."

Медведев поздрави министъра на извънредните ситуации Шойгу за успешната евакуация на всички руски граждани от Либия.

Американският президент Обама призова светът да е готов за бързи действия, в случай на влошаване на кризата.

"Ние подкрепяме усилията на международните организации за евакуиране на хора. Наредих да бъдат изпратени екипи на границата и те ще работят с хуманитарните екипи в Либия", е казал той.

Обама посочи, че американски военни самолети ще помогнат за превозването на хиляди египтяни, които избягаха от Либия в Тунис. На границата, където се струпаха много бежанци, продържават да пристигат хуманитарин помощи.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:17 | 14.09.22 г.
fallback