fallback

Сорос: Най-кървавата революция може да се очаква в Иран

Милиардерът посочва, че парите от петрола не се използват прозрачно, което води до обществено напрежение

10:45 | 04.03.11 г.
Автор - снимка
Създател

Гражданите на страните, добиващи петрол, трябва да получават повече изгода от това национално богатство, смята милиардерът Джордж Сорос. Според него бунтовете в Либия се дължат отчасти на „отвращението от корупцията”, подхранвано от неясното управление на парите от петрола, съобщава ВВС.

Поради тази причина страните, които добиват петрол, се нуждаят от „прозрачност и отчетност. В противен случай може да се стигне до много по-сериозни вълнения и революции, предупреждава милиардерът.

Според Сорос иранският режим крие най-голяма опасност и може да се превърне в „най-кървавата революция”.

„Либия създаде огромно богатство, което обаче Кадафи взе за себе си и не сподели с хората и сега те протестират за това”, посочва Сорос. Както е известно, Либия е на 17-то място по добив на петрол в света и произвежда 1,6 млн. барела дневно, като по-голямата част от него се изнася.

„Това, което днес се случва в Близкия Изток, много напомня на това, което се случи с бившия Съветски съюз през 1989-1991 година. Тогава обаче имахме враждебен към Запада режим, който бе разрушен с революция”, казва Сорос.

„Сега става дума за режими, подкрепяни от Запада и поради тази причина Западът трябва да се промени и да помогне на хората в тези страни в прехода им към демокрация”, завършва милиардерът.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:08 | 13.09.22 г.
fallback