fallback

Общо 225 хедж фонда по света управляват по над 1 млрд. долара капитал

Най-големият хедж фонд в света – Bridgewater Capital Management, е увеличил активите си с 35% за година

10:56 | 03.03.11 г.
Автор - снимка
Създател

Клубът на хедж фондовете, управляващи активи за над 1 млрд. долара, е набъбнал до общо 225 фонда, показват данни на AR Magazine, цитирани от CNBC. Те са постигнали общ ръст на активите си с 10 на сто през миналата година в резултат на оптимизма на фондовите борси.

През миналата година в 225-те фонда са влезли свежи капитали на стойност 100 млрд. долара. Общите активи, които те управляват, са в размер на колосалните 1,3 трлн. долара – приблизително колкото брутния вътрешен продукт на Канада, показват изчисленията.

В групата на фондовете с активи над 5 млрд. долара най-ярко се откроява фондът Blenheim Capital Management, който е постигнал ръст от цели 73 на сто до 5,2 млрд. долара.

Най-големият хедж фонд – Bridgewater Capital Management, управлява активи на стойност 58,9 млрд. долара, като е постигнат ръст от 35 на сто за последната година.

Вчера стана ясно, че десетте най-големи хедж фонда в света са успели да генерират по-голяма печалба от най-големите банки, макар разходите им да са значително по-ниски от тези на финансовите институции. Общата печалба на десетте фонда само за второто полугодие на 2010 година надхвърля 28 млрд. долара.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:24 | 13.09.22 г.
fallback